Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Hyundai HX260L rupskraan voor Daanen Altforst B.V

doorVan der Spek

Nieuwe Hyundai HX260L rupskraan voor Daanen Altforst B.V

Datum: 20-jan-16

Hij was al te zien op de Opendagen bij Van der Spek tussen de kerstdagen en de jaarwisseling, de nieuwe Hyundai HX260L voor Daanen Altforst. Na de zeer goede ervaringen die het afgelopen jaar waren opgedaan met de vorig jaar geleverde Hyundai R220-9A was de keuze voor wederom een Hyundai geleverd door Van der Spek een eenvoudige. 

De nieuwe Hyundai HX260L is voorzien van een Tier IV final Cummins 6-cilinder motor welke uiteraard voldoet aan de nieuwste emissie-eisen. Evenals in de eerdere geleverde Hyundai R220-9A is ook deze motor voorzien van een DOC-Katalysator welke nu bij de HX-serie in combinatie met Ad-Blue zorgt voor het continu reinigen van de uitlaatgassen.  Hierdoor is de montage van een actief- of passief roetfilter niet nodig bij een Hyundai HX-machine en behoort het regelmatig regenereren tot het verleden. Het is compleet een onderhoudsvrij systeem.
 
Het hydraulische systeem is bij de nieuwe HX-serie op diverse punten verbeterd. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden. Van Daanen is het dus zeer eenvoudig om te wisselen tussen de vergruizer en sorteergrijper, één druk op de knop en alles staat gelijk juist afgesteld. 
 
De nieuwe HX-machines zijn standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, zoals wij kennen van de smartphone, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een “Haptic”knop. Via deze draai- en druk zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst. 
 
Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machine van Daanen voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn voor-, achter- en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekend. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.
 
Met de levering van de 23 tons rupskraan is de eerste Hyundai graafmachine in het uitgebreide machinepark bij Daanen een feit. Naast diverse andere graafmachines en laadschoppen heeft Daanen ook twee rupsmobiele puinbrekers waarmee men in het gehele land op locatie mobiel puin breekt. 
 
Daanen Altforst B.V. is in 1983 opgericht door Nol Daanen. Toen deze een opvolger zocht om de leiding van zijn bedrijf over te nemen, pakten vader en zoon (Eef) Daanen deze kans met beide handen aan. Daanen Altforst B.V. was geboren.
Het bedrijf was destijds gevestigd in Altforst en aanvankelijk bestond het werk uitsluitend uit het aanvoeren van klei naar steenfabrieken. Langzaamaan kwam er meer, en meer divers, werk. Er werd geïnvesteerd in een moderner materieel en in 1985 werd de eerste graafmachine gekocht. Met deze uitbreiding van het materieel ging ook het aannemen van het eerste personeelslid gepaard. In 1990 kwam ook de jongste telg van het gezin Daanen, Ronald, in het familiebedrijf werken.
Vanaf 2005 houd het bedrijf zich ook bezig met het breken van steenpuin. Het bedrijf groeide gestaag en in 2005 zijn we daarom verhuist naar de Melkweg in Dreumel. Hier hebben ze tevens de mogelijkheid zand en grind aan particulieren te verkopen en hier verzorgen ze tweemaal per week een milieustraat.
 
Met de levering van de 26 tons rupskraan is de tweede Hyundai graafmachine voor Daanen een feit. Naast diverse andere graafmachines en laadschoppen heeft Daanen ook twee rupsmobiele puinbrekers waarmee men in het gehele land op locatie mobiel puin breekt. 
 
Brede treeplanken aan beide zijden over de gehele lengte van de graafmachine zorgen dat de machinist altijd veilig rond de machine kan ongeacht de ondergrond waar hij staat. Tevens is de machine van Daanen uitgevoerd met een Groeneveld centrale smeering zodat de machine altijd optimaal wordt gesmeerd. 
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines