Metaalhandel Franssen B.V. neemt Lindner Urraco 75DK-4 in gebruik.

door-Van der Spek-

Metaalhandel Franssen B.V. neemt Lindner Urraco 75DK-4 in gebruik.

Van der Spek heeft een nieuwe Lindner Urraco 75DK-4 afgeleverd bij Metaalhandel Franssen B.V. in Maastricht.

Na een succesvolle demonstratie bij Metaalhandel Franssen, was de keuze om te investeren in de nieuwe Lindner Urraco 75 een weloverwogen beslissing. Tijdens de demonstratie met de Lindner Urraco van Van der Spek Vianen is in de verschillende materiaalstromen is gekeken of de geproduceerde fracties optimaal konden worden ingezet voor verdere verwerking of direct inzetbaar waren als grondstoffen.

Metaalhandel Franssen B.V. heeft de keuze gemaakt voor een 22 ton wegende rupsmobiele machine die eenvoudig te verplaatsen is op locatie middels de rupsen.

De nieuwe machine is een Urraco 74DK-4 waarbij DK-4 staat voor dat het een verzwaarde uitvoering is die speciaal doorontwikkeld is voor het verkleinen van metalen. Tevens is de machine uitgevoerd met een verzwaarde Powerline-aandrijving die een kracht van 240.000 Nm mogelijk maken op de assen. Naast de extra verzwaarde staalbouw en aandrijving is de machine voorzien van een met staalinlagen verstevigde transportband.

De 1.500mm lange assen met een diameter van 650 mm in de verkleiningunit zijn in snelheid regelbaar om de ideale snelheid te kunnen instellen voor ieder product. Het product kan direct op de assen worden geladen of in de hydraulisch klapbare bunker welke eenvoudig via de afstandsbediening is aan te sturen.

In de Urraco 75DK-4 zijn W6/7 assen en tegenkammen gemonteerd die speciaal zijn ontworpen voor het verkleinen van metalen. Met de getande “breek-balk” die onder de assen is geplaatst zorgt voor optimale verkleining met constante afmeting.

Voor de aandrijving is in de Lindner Urraco 75 een duurzame Scania DC9 313 motor geplaatst met 350 pk. Deze 5-cilinder diesel motor met een inhoud van 9.3 liter voldoet aan de nieuwste Stage-V emissie eisen waarmee Metaalhandel Franssen aantoont te investeren in de nieuwste en duurzaamste technieken die te leveren zijn.

De ruim over bemeten koelers zijn standaard voorzien van een omkeerbare fan zodat ook werken in een stoffige omgeving geen probleem is doordat op zelf instelbare momenten de fan van lucht stroomrichting keert en de koelers reinigt. Alle vloeistoffen van de machine zijn voor onderhoud eenvoudig via snelkoppelingen af te laten en te vullen. Achter de Scania staan direct de Bosch-Rexroth pompen geschakeld die op hun beurt weer de Lindner aandrijving op de assen voorzien van hydraulische kracht. Dit systeem wordt geheel aangestuurd door een Canbus systeem met PLC zodat alle informatie van de componenten optimaal kunnen samenwerken. De besturing van de gehele machine gebeurd via het kleurendisplay waarin alle functies eenvoudig zijn aan te sturen. In de besturing zijn diverse standaardprogramma’s opgenomen waarin de toerentallen en draairichtingen met tijden zijn geprogrammeerd. Uiteraard zijn ook andere programma’s in te stellen zodat voor iedere verkleining de optimale instelling vast liggen.

Het verkleinde product wordt afgevoerd via een 1.200 mm hydraulisch klapbare en in hoogte verstelbare transportband afgevoerd waarbij een maximale afwerphoogte van wel 4.600mm behaald kan worden. Op de transportband is een hydraulisch in hoogte verstelbare magneet geplaatst om ijzerdelen uit de materiaalstroom te halen, de magneet is via de afstandsbediening in hoogte verstelbaar.

Metaalhandel Franssen B.V.

Op de Windmolen in Maastricht heeft Metaalhandel Franssen een modern ingerichte locatie waar men sinds 2007 is gevestigd. Het bedrijf is begonnen in de jaren ’70 toen de heer Martinus Franssen de basis legde voor het huidige bedrijf.

Na werkzaamheden in de bouwsector volgde snel de demontage van auto’s waar de heer Franssen zich in specialiseerde en vele jaren actief mee was.

Toen in 1987 zoon Wilhelm Franssen in het bedrijf kwam is er gestart met de handel in schroot, ijzer en metalen waardoor het bedrijf verder groeide.

Voor de verwerking van de verschillende stromen is er een zware schrootschaar op de locatie aanwezig. De nieuwe Lindner Urraco 75DK zal o.a. in de verwerking van non-ferrostromen ingezet gaan worden waarmee het product- en verwerkingspakket van Metaalhandel Franssen nog verder zal uitbreiden.