Zoek
Sluit dit zoekvak.

Knobel en Zn. B.V. Metaalrecycling gaat groter met Terex-Fuchs MHL360D

doorVan der Spek

Knobel en Zn. B.V. Metaalrecycling gaat groter met Terex-Fuchs MHL360D

Datum: 3-nov-11

Na in een korte tijd ruim 10.000 probleemloze draaiuren te hebben gedraaid met een eveneens door Van der Spek Vianen geleverd Terex-Fuchs MHL350D was de keuze om wederom voor een Terex-Fuchs uit Vianen te kiezen snel gemaakt.

Nu is het wel een nieuwe Terex-Fuchs MHL360D geworden van ruim 48 ton. Er is goed overleg geweest en zelfs proefgedraaid met een MHL360D bij een collegabedrijf. Er was twijfel of de nieuwe overslagmachine wel een MHL360D moest worden en niet weer een MHL350 die bewezen had snel, flexibel en sterk te zijn. Na het proefdraaien was de keuze duidelijk, ook de MHL360D was ondanks zijn bijna 50 ton eigen gewicht en 18 meter bereik even snel en flexibel als de zich bewezen MHL350.

Het grotere bereik was wenselijk om de in 2010 nieuw geplaatste Leford schaar van 1000 ton beter en gemakkelijker te kunnen beladen. Deze nieuwe schaar heeft een schaar van 700 ton vervangen die na vele jaren trouwe dienst is geëxporteerd naar het buitenland waar hij zijn volgende “leven” is ingegaan.

"Recyclen is een kunst", zo wordt al sinds 1926 door het familiebedrijf Knobel en Zn. beschouwd. Het op een effectieve, snelle en milieuvriendelijke wijze de diverse ferro- en non-ferro metalen af te voeren bij hun klanten, dit te verwerken met hun moderne machinepark en de producten vervolgens weer te transporteren naar de diverse afnemers over de hele wereld, maakt Knobel en Zn. een zeer modern bedrijf in de metaalrecycling van Nederland.

Met een eigen wagenpark met 3 containersystemen en bijna 200 containers is men in staat alle metaalvervoersproblemen op te lossen. De schrootscharen bij Knobel hebben een zodanige capaciteit dat ze in staat zijn om grote hoeveelheden ferro- en non-ferro schroot te verwerken.

De klant is echter nog steeds “ouderwets” koning. Dat zegt eigenlijk alles over de werkwijze van het intussen door de kinderen en kleinkinderen overgenomen bedrijf.

De nieuwe MHL360D is uitgerust met hoofdgiek van 9,7 meter en een lepelsteel van 7,8 meter, waardoor een maximaal bereik ontstaat van 18 meter. Aan de MHL360D is een originele Terex-Fuchs poliepgrijper gemonteerd van 800 liter.
Voor de aandrijving van de Fuchs MHL-360D is een Deutz TCD2013 6 cilinder Tier III motor met een inhoud van 7,2 liter en 186 kW verantwoordelijk. Door het vernieuwde koelsysteem is het bronvermogen van de machine ten opzichte van de vorige serie met 3 dB verminderd. De koeling is vergroot, zodat de koelvin minder snel hoeft te draaien en de regeling van de oliekoelvin is thermostatisch geregeld zodat de motor altijd de juiste bedrijfstemperatuur heeft.

De standaard hydraulisch verstelbare cabine kan ook nog 2,10 meter naar voren worden geplaatst voor een nog beter zicht in de nieuwe 1000-tons schaar en vrachtwagens die hij moet beladen of lossen. De machinist heeft een zichthoogte van ruim 6,2 meter.

Op wens van Knobel is de Terex-Fuchs uitgerust met Xenon verlichting op de cabine, giek en lepel waardoor er ook in de vroege morgen of late middag met goed zicht gewerkt kan worden. Tevens is er op de machine een overdrukunit op de cabine gebouwd zodat de machinist in een veilige, stofvrije omgeving kan werken. Om de veiligheid nog verder te verhogen is de machine uitgevoerd met een camera op het contragewicht zodat de machinist goed kan zien wat er achter de machine gebeurt en hij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Ook is op de MLH360D weer een generator geleverd, zodat er snel een elektromagneet aangekoppeld kan worden om verschillende materiaalstromen te scheiden.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines