Hyundai laadschop primeur voor Bottelier

doorVan der Spek

Hyundai laadschop primeur voor Bottelier

De eerste nieuwe Hyundai HL965 was al te zien op de TKD in Almere en nu is deze primeur voor Nederland afgeleverd bij Bottelier in Haarlem.

Na de levering van vier nieuwe Hyundai HX-graafmachines door Van der Spek Vianen vorig jaar was het niet vanzelfsprekend dat er ook standaard weer een Hyundai gekocht zou gaan worden te vervanging van een laadschop bij Botterlier. Net als altijd is er zeer goed onderzocht welke machines zouden passen in het eisen- en wensenpakket bij Bottelier. Na een uitgebreid vergelijk en demo’s op locatie is de keuze gevallen op de nieuwe Hyundai HL965.

Met zijn basisgewicht van ruim 20 ton is de nieuwe Hyundai HL965 tussen de 18,5 tons HL960 en 23.5 tons HL970 gekomen in het uitgebreide leveringsprogramma van Hyundai

Een Cummins QSL9 6-cilinder Tier IV-final motor met een vermogen van 201kW zorgt voor de aandrijving, uiteraard voldoet deze zuinige motor aan de nieuwe emissie-eisen. De uitlaatgassen worden door middel van AD blue in combinatie met een DOC katalysator gereinigd. Er is dus geen kostenverhogend roetfilter gemonteerd op de Hyundai HL965. Bij 1.400 toeren per minuut het heeft deze motor al het maximale koppel van 1.480 Nm wat zorgt voor een zeer laag brandstofverbruik.
Een standaard gemonteerde automatische omkeerbare koelventilator zorgt dat zeker bij inzet in stoffige werkomgevingen de koelers optimaal schoon blijven. In de Hyundai zijn deze koelers standaard uitgevoerd met extra grote mazen en kunnen de voorste worden weggeklapt om eenvoudig te kunnen schoonmaken als dit benodigd is.

Op het grote touchscreen in de ruime moderne cabine kan de machinist zeer eenvoudig kiezen tussen de verschillende motorinstellingen waarbij gekozen kan worden tussen Economy, Standard en Power. In combinatie met deze motorinstellingen kan er op dezelfde touchscreen gekozen worden tussen vier verschillende programma’s voor de transmissie waarbij het schakelmoment wordt aangepast.

Om de afstelling optimaal en zo efficiënt mogelijk te maken kan de machinist kiezen wanneer het “ Clutch Cut Off” moment plaats vind. Dit “Clutch Cut Off” moment is wanneer de transmissie ontkoppeld bij een bepaalde stand van het rempedaal. Deze instelling is wenselijk om verschil te maken bij bijvoorbeeld snel laden van vrachtwagens waarbij het laadframe omhoog moet en er geen aandrijving meer gewenst is. Het CCO is intelligent is stelt zich bij afhankelijk van snelheid en benodigde rijkracht.

Rexroth hydrauliek met loadsensing en flowsharing zorgt voor optimale toevoer van hydraulische kracht zodat de HL965 zijn werk optimaal kan uitvoeren. Voor de remmen en de koelfan is een separate pomp gemonteerd zodat de functies elkaar niet beïnvloeden en alle geleverde olie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt met een laag brandstofverbruik als gevolg.

De volledig aandrijflijn is van ZF is voorzien van een automatische versnellingsbak met vijf versnellingen voorruit en drie versnellingen achteruit. Vanaf de tweede versnelling is deze voorzien van een lock-up waardoor doorslippen wordt voorkomen en onnodige energie en brandstof verloren gaat. De machine van Bottelier is voorzien van askoeling op zowel de voor- als achteras, belangrijk hierbij is te vermelden dat het om een echter koeling gaat met separate pompen voor de olieflow en losse koeler zodat de koeling optimaal werkt en er geen warmte overdracht is met andere koeling.

De HL965 is standaard voorzien van ride-control zodat de machinist ook met lading comfortabel rijdt.
Alle Hyundai-modellen uit de HL900-serie en dus ook de nieuwe HL965 van Bottelier zijn standaard uitgerust met Hyundai ’s eigen ingebouwde weegsysteem om deze lading te wegen. Dit systeem is tot +/- 1 procent nauwkeurig en beschikt over automatische- en handmatige instellingen voor het bijhouden van het gewicht van verschillende bakken en totaalgewichten. De systeemmetingen worden weergegeven op het multifunctionele scherm in de cabine en bieden informatie die betrouwbaar genoeg is om productiebeheer te ondersteunen.

Voor onderhoudswerkzaamheden kan de motorkap elektrisch worden geopend zodat bij alle onderdelen eenvoudig en veilig kan worden gekomen.

Bottelier, opgericht in de jaren 70, is een modern sloopbedrijf in Haarlem dat gespecialiseerd is op het gebied van slopen en demonteren van bouw en utiliteitsbouw, zorgcomplexen, grote wooncomplexen, flats, industriële bouw en installaties, kunstwerken en infra-werken.

De zienswijze van het modern sloopbedrijf is gebaseerd op; “zeggen wat je doet en doen wat je zegt”, no nonsens, ontzorgen van de opdrachtgevers en het aanbieden van een totaal pakket. Het dienstenpakket van Bottelier bestaat uit amoveren, demonteren, slopen, asbest saneren, bodem saneren, bouwrijp maken, grondwerk t.b.v. nieuwbouw, mobiel breken of ontvangen van puinstromen op hun vergunde bewerkingsinrichting in Haarlem en de leverantie van granulaten.

Bij al deze werkzaamheden hanteren ze de termen: knippen, hakken, sorteren, afhijsen, optimaal hergebruik, certificeren, deelstromen, scheiden aan de bron, selectief slopen, automatiseren, optimaliseren, MVO, CO2 reductie, cradle to cradle, EMVI, BREEAM, CE markering.
Bottelier is al ruim 45 jaar een begrip en toonaangevend binnen het vakgebied.