Search
Close this search box.

Hoondert Groep breidt overslagcapaciteiten uit met Terex-Fuchs MHL380D

doorVan der Spek

Hoondert Groep breidt overslagcapaciteiten uit met Terex-Fuchs MHL380D

Datum: 24-mei-12

Afgelopen week is een nieuwe, in bedrijfskleur gespoten Terex-Fuchs MHL380D overslagmachine afgeleverd bij Hoondert in ’s-Heerenhoek. Direct in het oog springend is de in de bekende huisstijl van Hoondert gespoten cabine. Om dit juist uitgevoerd te krijgen heeft de cabine al enkele weken voor levering van de machine naar Nederland een retourtje van de Terex-Fuchs fabrieken in Bad-Schonborn naar Nederland gehad, waarbij de cabine gespoten is in de huisstijl van Hoondert.

De 70-tons zware overslagkraan is aangevoerd op de Milieuterminal van Hoondert in Nieuwdorp
(Vlissingen-Oost). Het transport is in eigen beheer uitgevoerd door de afdeling transport van Hoondert, waar men voor het transport van de nieuwe Terex-Fuchs MHL380D een 5-assige Volvo FH zwaartransporttrekker met 700 pk en een daaraan gekoppelde 5-assige pendel-X dieplader heeft ingezet. Tevens werd een normale dieplader ingezet voor het transport van de lepelsteel.

Voor de opbouw van de machine, die werd uitgevoerd in een goed samenspel tussen de technische dienst op locatie van Van der Spek Vianen en een eigen telescoopkraan van Hoondert, was maar een halve dag nodig. Nu kan de mobiele machine zichzelf zonder problemen transporteren in het havengebied van Vlissingen.

In de werkplaats van Van der Spek Vianen is de machine geheel klaargemaakt en uitgevoerd volgens de klantwensen van Hoondert. Uiteraard is hij af fabriek besteld en geleverd met zoveel mogelijk standaard te leveren opties die na goed overleg tussen Van der Spek Vianen en Hoondert zijn samengesteld om de machine zo breed mogelijk inzetbaar te maken en te laten voldoen aan de hoge eisen en inzetbaarheid die de Hoondert Groep aan haar materieelvloot stelt.

De nieuwe MHL380D is uitgevoerd met 22 meter overslagbereik waarmee hij de eerste MHL380D is in Nederland die met deze giekconfiguratie is uitgevoerd. De bananengiek heeft een lengte van 11,35 meter en hieraan is een lepelsteel gemonteerd van 9,95 meter.

Om tijdens ochtend-, avond-, en nachtelijk uren verzekerd te zijn van goed zicht, is de machine voorzien van Xenon verlichting op de cabine, giek en lepelsteel. Naast de standaard camera achter op de machine is hij op wens van Hoondert uitgevoerd met extra camera’s op de lepelsteel, zodat de machinist zeer goed zicht heeft op het werk en de werkvloer rondom hem en er geen onverhoopt, onveilige situatie kan ontstaan. Optioneel is de nieuwe MHL380D uitgevoerd met rijdsignalatie, welke zowel akoestische- als lichtsignalen geeft als de machine verplaatst wordt.

Aangezien Hoondert de machine zeer breed zal gaan inzetten bij haar klanten is de cabine uitgevoerd met een overdrukinstallatie die ervoor zorgt dat de machinist te allen tijde schone lucht in de cabine krijgt aangevoerd en veilig kan werken. Hierdoor kan de machine ook zonder problemen worden ingezet bij overslag van vele producten.

Op de machine zijn diverse communicatiesystemen opgebouwd, waardoor er goed contact kan zijn tussen de machinist en de machines en/of mensen om hem heen. Al deze systemen zijn compleet ingebouwd in de cabine door Van der Spek Vianen, zodat de machinist ze onder handbereik heeft.

Hoondert heeft vele werktuigen die aan de machine gemonteerd kunnen worden, van poliepgrijpers en overslaggrijpers tot speciale klemmen die men heeft ontwikkeld om werkzaamheden uit te voeren voor klanten. Hiervoor is de MHL380D uitgevoerd met speciale werktuigfilters die de olie filtert voordat hij van het aanbouwdeel weer terug wordt gevoerd naar de machine. Hierdoor kan Hoondert de aanbouwdelen tussen de verschillende machines in het machinepark eenvoudig wisselen zonder risico te lopen dat er vervuilingen in het hydraulisch circuit van de kraan komen.

Voor de aandrijving van de Fuchs MHL380D is een Deutz  Tier III motor met 273 kW verantwoordelijk. Deze motor heeft zich de afgelopen jaren bewezen als zeer betrouwbaar en duurzaam.

Door de standaard hydraulisch in hoogte verstelbare cabine kan een zichthoogte bereikt worden van wel  7,30 meter en daarbij kan de cabine ook nog 2,20 meter naar voren worden geplaatst voor extra goed zicht bij het beladen en lossen van schepen.

Hoondert is van oorsprong een aannemings- en verhuurbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw. Vanuit deze brede ervaring en met behulp van een uitgebreid machinepark richt men zich ook op andere werkgebieden. Op de stevige fundamenten van kennis en ervaring breidt men zich voortdurend verder uit.

De Hoondert Groep omvat inmiddels de volgende bedrijven, stuk voor stuk werkend volgens de principes van betrouwbaarheid en flexibiliteit;  Aannemings- en verhuurbedrijf J. Hoondert en zn BV, Hoondert Industriële Services BV, Martens cleaning, bestaande uit: Martens Havenontvangstinstallatie BV, Transport Schepen en Reiniging BV en Martignoni Slop Disposal BV, Kamps BV en Katshaven BV.

Elk van deze bedrijven binnen de Hoondert Groep is specialist op het eigen vakgebied. En dankzij de intensieve samenwerking met de andere onderdelen binnen de groep kunnen zij grote en multidisciplinaire projecten efficiënt uitvoeren. Bovendien is het machinepark waartoe de nieuwe Terex-Fuchs MHL380D gaat behoren modern en zeer divers, waardoor ze projecten geheel zelfvoorzienend uit kunnen voeren.

Van der Spek Vianen en Hoondert zijn geen onbekenden van elkaar. In de afgelopen jaren werden al diverse breek-, zeef-, en wasinstallaties geleverd. Ook werden diverse malen machines met elkaar samengesteld voor het uitvoeren van speciale projecten bij Hoondert. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een door Hoondert speciaal samengestelde menginstallatie waarbij Van der Spek Vianen de menger en betonpomp leverde.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines