Hoe werkt het opbouwen van een torenkraan?

 

Bronvermelding: Heavy Lift Specialist (www.heavyliftspecialist.com).

Het werk begint met een startgesprek tussen het monteursteam, de machinist van de mobiele kraan en de uitvoerder. Hierin worden de werkzaamheden afgestemd en wordt er gekeken of er nog bijzondere omstandigheden zijn waarmee rekening moet worden gehouden.

De montage start met het plaatsen van de basis, zeg maar de fundering van de kraan. Vervolgens wordt de toren opgebouwd tot de gewenste hoogte. Bovenop de toren wordt de cabine voor de machinist geplaatst en aangesloten, zodat de kraan kan zwenken. De gieken worden op de grond voor gemonteerd en wanneer op de grond alles klaarligt gaat eerst de contragiek omhoog. Pas daarna wordt de voorgiek geplaatst. Ten slotte worden de ballastblokken in de contragiek gehangen en staat de kraan. Nu wordt de hijskabel erin gehangen en wordt de kraan afgesteld. Voordat de kraan daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen, wordt deze altijd gekeurd door een externe partner.

Contactpersonen: Hoogbouw Team, Service op Locatie

Hieronder zie je een fotocollage die een indruk geeft hoe een kraanmontage verloopt. Onderaan vind je ook nog een video die laat zien hoe het klimmen van een torenkraan in zijn werk gaat. Klimmen betekent hier dat er een extra torenstuk in een reeds gemonteerde kraan wordt gezet.