Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grootste Telestack truck-unloader in gebruik genomen bij Kuypers Kessel

doorVan der Spek

Grootste Telestack truck-unloader in gebruik genomen bij Kuypers Kessel

Datum: 13-jul-13

Benelux importeur Van der Spek heeft bij Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen de grootste Telestack Truckunloader ter wereld opgebouwd en in gebruik gesteld, een Telestack TU-521R.

De bij Kuypers Kessel geleverde Telestack TU-521R is een geheel op klantwens gebouwde machine welke voldoet aan alle gestelde wensen en eisen van Kuypers Kessel.

Om tot deze configuratie te komen is er veel en uitgebreid overleg geweest tussen de verantwoordelijke mensen bij Kuypers Kessel en de adviseur van Van der Spek Vianen, waarbij vele mogelijke opstellingen en configuraties zijn besproken die vervolgens in samenspraak met Telestack zijn uitgewerkt. Door de verschillende opstellingen en uitvoeringen naast elkaar te leggen en gezamenlijk uit te kristalliseren is er een ideale configuratie ontstaan die bij Kuypers Kessel de gewenste werkzaamheden juist en duurzaam kan uitvoeren.

Kuypers Kessel is een familiebedrijf, gevestigd in het Limburgse Kessel, dat al meer dan 80 jaar bestaat. De activiteiten concentreren zich op de productie van en handel in zand, grind, steenslag en klei, het aannemen en uitvoeren van werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw en het vervoeren van bouwgrondstoffen en andere los gestorte bulkproducten. Deze activiteiten zijn ondergebracht in vier divisies: Infra, Transport en Logistiek, Bouwgrondstoffen en Projectontwikkeling. In totaal werken er ruim 120 medewerkers bij Kuypers Kessel. 

De nieuwe Telestack TU-521R zal ingezet worden bij Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen. Deze divisie levert zand, grind en steenslag, dé grondstof voor vele bouwprocessen. De kernactiviteit van deze divisie is dan ook het produceren van gestandaardiseerde grondstoffen voor de bouw. Alle producten worden volgens de specificaties van de klant op maat gemaakt.

Ook levert men grondstoffen voor diverse specifieke toepassingen, waaronder sportveldenzand en lava. Deze producten worden onder meer gebruikt bij de aanleg van sportvelden en golfbanen. Daarnaast handelt Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen in klei en vormzand, bestemd voor de grof keramische industrie.

Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen beschikt over een goede interne infrastructuur, zoals een eigen overslaghaven, waardoor alle producten van deze divisie zowel per schip als over de weg kunnen worden aan- en afgevoerd. Hierbij komt de nieuwe Telestack TU-521R geheel tot zijn recht. De Telestack zal worden ingezet voor het laden, lossen en opslaan van de verschillende producten en daarbij worden beladen met zowel vrachtwagens als met de laadschoppen en/of overslagkranen.

De nieuwe Telestack TU521-R is de eerst gebouwde Truck-unloader die is gebouwd met een 21 meter lange transportband welke 45° naar links en naar rechts kan zwenken. Tot nu toe was de TU515-R de langste met een transportband van 15 meter.

Voor Kuypers Kessel was deze extra verlenging naar 21 meter cruciaal om twee schepen naast elkaar te kunnen laden zonder de schepen te laten wisselen. Hiermee wordt een grote efficiencyslag en tijdswinst behaald. Ook zorgt de 21 meter lengte voor een grote afstorthoogte als de machine wordt ingezet voor het in voorraad zetten van materialen. Onder de machine kan, zonder hem te verplaatsen, tot 7000 ton worden opgezet.

Om deze extra 6 meter mogelijk te maken en toch de stabiliteit van de machine te waarborgen, is de TU-521R uitgevoerd met een compleet nieuw ontwikkeld, zeer zwaar en stabiel chassis met opgebouwd juk waaraan de transportband is gemonteerd.

Daarnaast is de transportband zelf geheel nieuw ontwikkeld. Hij is uitgevoerd in een zeer stabiele box-uitvoering. Deze uitvoering was naast de extra lengte ook nodig om de door Kuypers gewenste verstelbare werpplaat aan het einde van de transportband te kunnen dragen. Met deze verstelbare werpplaat kan er zeer nauwkeurig worden bepaald waar de materiaalstroom terecht komt. In de band is ook een bandweger gebouwd, zodat kan worden afgelezen welke tonnages overgeslagen worden. Naast dit op de besturingsunit van de bandweger te kunnen aflezen, is er op wens van Kuypers ook nog een grote display geplaatst waarop zowel de vrachtwagenchauffeurs als de machinisten op de laadschop en/of overslagkraan kunnen aflezen hoeveel tonnen er al zijn overgeslagen door de Telestack.

Kuypers had de wens om de 60 ton zware machine “eenvoudig” transportabel te hebben zonder hem compleet te hoeven demonteren. Hiermee is in het complete ontwerp van de TU-521R rekening gehouden.  Van de 21 meter transportband kan de kopsectie hydraulisch worden ingeklapt, waarna hij met een kraan of zware hydraulische graafmachine van de rupsunit kan worden afgetild om separaat op transport te gaan. Hierna wordt het juk bovenop de machine ingeklapt, waarna de rupsunit compleet met stempelpoten op een dieplader op transport kan om indien gewenst ook op locatie overslagwerk uit te voeren.

Naast in het ontwerp de transportwens mee te nemen was het complete nieuwe ontwerp ook nodig om de generator in de machine te plaatsen welke de machine elektrisch aandrijft in plaats van de standaard diesel-hydraulische aandrijving waarmee de Telestack Truck-unloaders zijn uitgevoerd.

Kuypers Kessel wilde de machine elektrisch aangedreven hebben, zodat de machine naast het draaien op zijn eigen duurzame generator eventueel ook kan draaien op een vaste stroomnetaansluiting. De machine is hier geheel op voorbereid met de juiste aansluitingen en omschakelmogelijkheden. Door de volledig elektrische aandrijving op zowel de bunker als de transportband is de TU-521R zeer duurzaam omdat alle opgewekte energie door de generator direct wordt gebruikt en er geen energieverlies ontstaat in hydraulische systemen. Om de machine zo optimaal mogelijk te laten werken is de bunker uitgevoerd met een frequentieregelaar, zodat deze afgesteld kan worden naar gelang de gewenste overslagcapaciteit.

De machine heeft een capaciteit van 500 ton/uur, waardoor er snel en efficiënt kan worden overgeslagen. Als er met vrachtwagens geladen wordt kunnen deze door de grote capaciteit snel lossen en na gekiept te hebben direct wisselen voor de volgende, zodat er geen lange lostijden ontstaan en er zeer efficiënt en duurzaam overgeslagen kan worden. Ook kunnen de laadschoppen als deze gezamenlijk de Telestack beladen hun lading kiepen zonder te hoeven wachten. Hiermee behoren onnodige wachttijden tot het verleden.

Telestack is wereldmarktleider als het gaat om mobiele- transportbanden, overslagbunkers, scheepbeladers en complete mobiele op- en overslagsystemen. Het in Omagh (Noord-Ierland) gevestigde bedrijf is in 1985 opgericht en heeft zich sinds die tijd alsmaar verder ontwikkeld, gespecialiseerd en bewezen in de complete engineering en productie van deze machines en systemen.

Naast de productie van standaard machines is Telestack, doordat de complete engineering in eigen huis wordt uitgevoerd, in staat om samen met de klant en dealer klantspecifieke machines te ontwikkelen en te bouwen, waarbij de zeer lange ervaringen van Telestack garant staan voor juist gebouwde en productie makende machines die voldoen aan de gestelde eisen. De nieuwe Telestack TU-521R van Kuypers Kessel is hiervan weer een bewijs.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines