Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grootste elektrisch aangedreven rupsmobiele Powerscreen zeefmachine geleverd bij REKO

door-Van der Spek-

Grootste elektrisch aangedreven rupsmobiele Powerscreen zeefmachine geleverd bij REKO

Van der Spek Vianen heeft wederom een Powerscreen H6203 afgeleverd bij Recycling Kombinatie REKO/Van Bentum Recyclingcentrale op de Vondelingenplaat. Het is de derde Powerscreen H6203 die door Van der Spek Vianen is geleverd die ze in gebruik nemen.

De Powerscreen H6203 is met zijn basisgewicht van 48 ton de grootste in serieproductie gebouwde zeefmachine te wereld. Door zijn 3-deks horizontale zeefbox van 6.100mm x 1.930mm heeft de machine een totale zeefoppervlakte van ruim 35M2 waarmee de machine in staat is met zeer grote capaciteiten fijne fracties af te zeven.

Deze indrukwekkende gegevens hebben al in 2007 REKO overtuigd om de eerste Powerscreen gigant toe te voegen aan het materiaalpark waar grote capaciteiten met zeer zuivere afzeving benodigd waren. Nu na vele tevreden tienduizenden productieuren en miljoenen gezeefde tonnen verder was de keuze voor wederom een Powerscreen H6203 geleverd, door Van der Spek, één die voor de heer Van Bentum direct duidelijk was. De bedrijfszekerheid en daarbij de garantie dat de te produceren producten worden geleverd staan voorop en daarom is de keuze gemaakt voor weer een H6203 van Powerscreen

Ditmaal is het een elektrisch hybride uitvoering die zowel elektrisch kan werken en als benodigd ook op zijn eigen Stage-V diesel motor kan draaien mocht er geen stroombron beschikbaar zijn.

Op het 36 hectare grote terrein op de Vondelingenplaats heeft REKO/Van Bentum  een breekinstallatie voor de productie van granulaten en een thermische-reinigingsinstallatie voor het reinigen van teerhoudend asfalt. De puinbreekinstallatie en de thermische reinigingsinstallatie behoren tot de grootste in hun soort. Dankzij een laad- en loswal, met een lengte van 550 meter, is het zowel voor zee- als binnenvaartschepen mogelijk granulaten en andere materialen te laden en te lossen.

Powerscreen H6203, een zeer speciale zeefmachine;

Bij de Powerscreen H6203 wordt de driedeks zeefbox aangedreven door drie verstelbare excenter-assen. Door deze speciale aandrijving kan zowel de slag als hoek versteld worden om voor het te zeven materiaal de optimale instelling te realiseren. Door deze finetuning kan de zeef worden ingesteld om met grote capaciteiten nog zeer efficiënt te zeven, opgavecapaciteiten tot 800 ton/uur zijn mogelijk.

De amplitude van de zeefbox is verstelbaar tussen de 13mm en 19mm waarmee hij zeer agressief is op het te zeven materiaal. Hierdoor worden de verschillende fracties goed van elkaar gescheiden en wordt aanhechtend materiaal aan de fracties zeer goed losgeslagen, met zuivere fracties tot gevolg.

Door de verstelmogelijkheid van de zeefbeweging tussen de 30° en 60° kan worden bepaald hoelang het te zeven materiaal op de zeefbox aanwezig zal zijn. Bij een zeefbeweging van 30° verblijft het product langer op de zeefdekken met een betere reiniging ervan als gevolg, bij verstelling richting de 60° zal het product sneller transporteren met grotere capaciteiten als resultaat.

Verstelmogelijkheden genoeg dus om deze capaciteitsmaker optimaal in te stellen voor ieder product waarbij naast capaciteit ook de gewenste zeer accurate afzeving wordt gerealiseerd. Het te zeven materiaal wordt door de zeefbox naar voren gewerkt zonder dat de zwaartekracht zorgt dat het kan schuiven en een minder zuivere afzeving wordt gerealiseerd.

Net als bij alle Powerscreen Warrior- en H-serie machines zijn ook de afvoerbanden van de fijne- en middenfracties breed uitgevoerd om de gezeefde fracties af te voeren. De banden met een breedte van 900mm zijn in snelheid regelbaar en hebben een afwerphoogte van meer dan vier meter.

Powerscreen H6203 op transport

Om de hoge capaciteiten van 800 ton/uur te kunnen verwerken is de H6203 uitgevoerd met een 8M³ bunker die zowel door een kraan als door een laadschop gevuld kan worden. Natuurlijk is belading door een transportband van bijvoorbeeld een breker of bunker mogelijk. Om dit te vergemakkelijken kan de achterwand van de bunker worden neergeklapt.