Grootste betonpomp van de Benelux afgeleverd aan Faber

doorVan der Spek

Grootste betonpomp van de Benelux afgeleverd aan Faber

Datum: 28-sep-07

Op 27 september jl. zijn, op het terrein van de betoncentrale van Cementbouw in Zoeterwoude, de nieuwste aanwinsten van Faber Betonpompen gepresenteerd.
Naast de nieuwe 5-armige BSF 42-5.16 HLS van Putzmeister en de BSF 31-5.16 HLS Hallenpomp is ook de grootste betonpomp van de Benelux feestelijk in gebruik genomen. Met deze pomp, een BSF 63-5.20H, overschrijdt Faber de magische grens van 60 meter.
In totaal voegde Faber dit jaar maar liefst 11 machines, voornamelijk Putzmeister, toe aan hun toch al zeer omvangrijke vloot en staan er ook nog diverse in bestelling, waaronder een in samenwerking met Putzmeister ontwikkelde leidingpomp.

Richard Faber vertelde vol trots tijdens de presentatie: ”Het houdt nooit op! Toen we in 1972 begonnen was de M24 de grootste pomp die Europa kende. Nu, ruim 30 later, hebben we met deze pomp de magische grens van 60 meter overschreden.”
Eén van de grote voordelen van de pomp is, ondanks zijn omvang, de wendbaarheid. De M63 biedt daardoor een uitstekende bereikbaarheid waardoor de hele bouwplaats vanaf één plek is te bestrijken. Dit bespaart niet alleen een tweede opstelplaats maar tevens een tweede stortploeg. Natuurlijk biedt de pomp ook bij hoogbouwprojecten voordelen met zijn bereik van 62,1 meter verticaal en is de pomp perfect in te zetten bij het storten van onderwaterbeton.
De M63 heeft een eigen gewicht van 65 ton en een stempeldruk van 44 ton.

Met behulp van een M42 werd tijdens de presentatie een groot zeil van de 63-meter pomp verwijderd waardoor de pomp onthuld werd.

(foto: Faber Betonpompen B.V.)

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines