Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duo nieuwe Liebherr kranen in Amsterdam

doorVan der Spek

Duo nieuwe Liebherr kranen in Amsterdam

Datum: 20-sep-16

Op 1 augustus werd voor Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zn. B.V. in Amsterdam een nieuwe torenkraan gemonteerd door Van der Spek. Het betreft ook ditmaal een Liebherr 280 EC-H12 Litronic die af fabriek in de bedrijfskleuren van De Nijs geleverd wordt. De laatste jaren werden door De Nijs al meerdere nieuwe Liebherr torenkranen aangeschaft bij Van der Spek. De totale vloot eigen torenkranen van De Nijs bedraagt hiermee 9 stuks, allemaal Liebherr.

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zn B.V. uit Warmenhuizen heeft een lange historie die zijn oorsprong vindt aan het einde van de 19e eeuw. Het bedrijf is in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een toonaangevende bouwer in de regio Noord-Holland, maar ook daar buiten. De Nijs is gespecialiseerd in renovatie/restauratie projecten en binnenstedelijke nieuwbouwprojecten in de woningbouw, maar ook grote utiliteitsprojecten. Alles voornamelijk in de regio Amsterdam, Haarlem en Almere. Het bedrijf is de laatste jaren ook steeds meer in aanraking gekomen met projecten die onder bijzondere architectuur gerealiseerd moesten worden.

De Nijs zet de kranen in voor eigen werken en combinatiewerken met andere aannemers, zoals recent de bouw van het Conservatorium en de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokseiland, het omvangrijke project Andreas Ensemble en sinds kort ook Pontsteiger, alle in Amsterdam. Daarnaast worden voor de diverse projecten ook regelmatig Liebherr torenkranen ingehuurd bij Van der Spek.

De nieuwe Liebherr torenkraan is gemonteerd op het project aan de Valkenburgerstraat te Amsterdam. Daar wordt in opdracht van BlueSpace Development B.V. een gebouw gerealiseerd bestaande uit 2 hotels en 6 appartementen. Een 4-sterren hotel met 105 kamers en een 3-sterren hotel met 132 kamers. Op dezelfde locatie worden ook de 6 grote koopappartementen gebouwd. Bij elkaar omvat het plan op deze krappe locatie in total 9.000 m² BVO (Bruto Vloer Oppervlakte). Op deze plek stonden voorheen woningen en een hotel met parkeergarage.

Bij de montage werden de monteurs van Van der Spek geassisteerd door de nieuwe aanwinst van Kraanverhuur Nieuwegein B.V., een splinternieuwe Liebherr LTM 1300-6.2. Dat deze 300-tons geweldenaar ondanks zijn grote capaciteit ook op krappe bouwplaatsen goed tot zijn recht komt, werd bij deze montage direct duidelijk.
 
De nieuwe Liebherr 280 EC-H12 Litronic is gemonteerd met een gieklengte van 40 meter. De maximale capaciteit van 12 ton wordt bereikt tot een vlucht van 31,3 meter en de puntlast bedraagt 9.100 kg.

De bijzonder succesvol verlopen montage onder lastige omstandigheden onderstreept weer eens de goede band die er tussen de familiebedrijven De Nijs, Van der Spek en Brouwer reeds decennia lang bestaat.

foto’s: Jelco Stouthandel

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines