Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duo Hyundai HX-machines geleverd aan Spelt

doorVan der Spek

Duo Hyundai HX-machines geleverd aan Spelt

Onlangs heeft Van der Spek Vianen twee nieuwe Hyundai HX-machines geleverd aan Spelt in Nieuwveen. De nieuwe machines, een 27-tons Hyundai HX260L en een 15-tons Hyundai HX140L gaan ingezet worden voor het uitsorteren en op- en overslaan van recyclingstromen bij de sorteerinstallatie van Spelt op de locatie in Nieuwveen. 

Hyundai HX260L
De nieuwe Hyundai 27 ton wegende HX260L is voorzien van een zuinige Tier IV final Cummins 6-cilinder motor met 190 pk welke uiteraard voldoet aan de nieuwste emissie-eisen. Deze motor is voorzien van een DOC-Katalysator welke in combinatie met Ad-Blue zorgt voor het continu reinigen van de uitlaatgassen. Hierdoor is de montage van een actief- of passief roetfilter niet nodig bij een Hyundai HX-machine en behoort het regelmatig regenereren tot het verleden. Het is compleet een onderhoudsvrij systeem.

De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden. Het is het dus zeer eenvoudig om te wisselen tussen de vergruizer en sorteergrijper e.d., één druk op de knop en alles staat gelijk juist afgesteld.

Met een giek van 5.850mm en een lepelsteel van 3.050mm kan een groot bereik worden behaald zodat uitgesorteerde recyclingstromen direct in containers geladen worden kunnen.

Hyundai HX140L
De compacte- en snelle Hyundai HX140L wordt bij Spelt o.a. ingezet voor het voorsorteren en beladen van de sorteerinstallatie waarbij hij door zijn compacte bouwwijze geen overmatige ruimte inneemt en vrachtwagens zonder problemen kunnen manoeuvreren in de sorteerhal.  Uiteraard is deze ook voorzien van de proportionele bediening die eenvoudig is in te stellen.

Veiligheid voorop
Standaard en dus ook twee nieuwe Hyundai ’s van Spelt zijn de nieuwe Hyundai HX-machines in Nederland voorzien van een uniek 4 camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De 4 camera’s zijn voor, achter en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor 4 verschillende beelden. Het unieke aan dit AAVM-systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekent. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en kan dus goed kijken of er zich obstakels in zijn draaibereik bevinden.  In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.

Om zonder problemen in de sorteerhal te kunnen draaien zijn de machines voorzien van overdruksystemen op de cabines zodat de machinisten altijd in zuivere en schone lucht hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Tevens zijn de machines voorzien van extra aanpassingen om de stoffige omstandigheden die niet te vermijden zijn bij het op- en overslaan van recyclingstromen optimaal te kunnen werken.

Spelt
Spelt is een gezond familiebedrijf, sterk in het inzamelen en verwerken van afvalstromen en in het uitvoeren van grondwerkprojecten. Door duurzaamheid voorop te houden is Spelt erin geslaagd vrijwel alle afvalstoffen te recyclen en om te zetten naar grondstoffen en energie. Afvalstoffen zien ze bij Spelt niet meer als afval maar als grondstoffen. Door de juiste extra aandacht voor de afvalstromen beschermen ze primaire materialen en dragen ze bij aan de circulaire economie. Een besparing van grondstoffen is een directe winst voor het milieu. Op een eenvoudig en transparant wijze analyseren ze  afvalprobleem en bieden ze een betrouwbare duurzame oplossing. Deze oplossing bieden ze binnen het totaalpakket die ze graag verzorgen.

Voor civiele werkzaamheden bied Spelt dezelfde transparante totaaloplossingen, waarbij ze meedenken in het gehele proces. Door in de voorbereidingsfase rekening te houden met alternatieve werkwijzen en materialen kan Spelt voordelen ook werkelijk realiseren. In de sloop- en grondwerkoplossingen zijn een veilige uitvoering en een kwalitatief hoogwaardig resultaat de belangrijkste uitgangspunten.

Van der Spek heeft voor het uitvoeren van deze werkzaamheden en het verwerken van de stromen al vele machines geleverd aan Spelt in de afgelopen jaren. Naast vele Hyundai ’s werden o.a. ook de sorteer- en puinbreekinstallatie, een Powerscreen mobiele zeefmachine en een Terex TTS620 trommelzeef geleverd.