Zoek
Sluit dit zoekvak.

Categorie archief Torenkraan

doorVan der Spek

Near grid Solutions

Op weg naar groene energie op werven

Lawaaierige en stinkende dieselgeneratoren voor de aandrijving van kranen en andere bouwmachines. Het is helaas nog altijd een dagelijkse realiteit die vooral in stedelijke omgevingen voor overlast zorgt bij bewoners die vlakbij een bouwwerf wonen. Near grid Solutions uit Lokeren wil daar met een krachtige batterij-oplossing flexibel op inspelen.

Dat op bouwwerven heel wat energie nodig is, spreekt voor zich. Tal van machines zijn de hele dag operationeel. “Grote kranen vormen daarbij veruit de grootste uitdaging”, legt Frank Vermeulen, zaakvoerder van Near grid Solutions uit. “Die vragen immers heel wat vermogen. Dat vermogen is, naargelang de locatie, niet altijd leverbaar. Aannemers zoeken dan hun toevlucht tot dieselgroepen. Met de nodige overlast voor omwonenden en milieuschade tot gevolg.”

Vaarwel dieselgroep!

Vanuit deze problematiek ontwikkelde Near grid Solutions een krachtige batterij-oplossing. “Dankzij onze plug & play batterijsystemen van Near grid Solutions kunnen bouwbedrijven hun transitie naar hernieuwbare energie versnellen”, zegt Frank Vermeulen. “Onze batterijen bieden het vermogen dat nodig is, zonder het elektriciteitsnet te belasten. Daarnaast reduceert de aannemer zijn CO2-uitstoot aanzienlijk als hij zijn dieselgroep vaarwel zegt.”

Drie kranen, één aansluiting

Aannemers hoeven zich geen zorgen te maken over voldoende vermogen “Near grid Force is de enige batterij die probleemloos tot drie kranen kan aansturen met één 32 ampere aansluiting”, zegt Frank Vermeulen uit. Ook aan gebruiksgemak is gedacht. “Je sluit onze batterij in een handomdraai aan op het reguliere stroomnetwerk. Je kan bovendien perfect je verbruik op de werf monitoren en mogelijke problemen worden onmiddellijk gesignaleerd.”

Duurzame shift

Het jonge bedrijf mag onder andere grote spelers als Vanhout, Strabag, BAM Interbuild tot zijn klanten rekenen. Ondertussen worden de werfbatterijen van Near grid Solutions al op een dertigtal werven in België ingezet. Het begin van een shift naar duurzame energie op bouwwerven.

bron: https://buildings-forum.com/nl/suppliers/detail/354

doorVan der Spek

Demontage grote Liebherr topkraan in Engeland

Voor Byldis heeft Van der Spek al verscheidene Liebherr torenkranen in Engeland geleverd in de verhuur. Het eerste weekend van oktober wordt, in samenwerking met Liebherr Great Britain, weer één van die kranen weggehaald. De Liebherr 542 HC-L18/32 is bijna 2 jaar in inzet geweest.

Door verschillende omstandigheden is dit een ingewikkelde klus. De bouwplaats is een beetje ingeklemd tussen een school en de Brentford Football Club. Door de school mag er doordeweeks niet gedemonteerd worden en vanwege de toeschouwersstroom voor de Brentford FC moet de weg in het weekend vrij blijven. Of dat nog niet genoeg is loopt er langs de bouwplaats ook nog een spoorlijn, waardoor NRW (British Rail) toestemming moet geven voor het uitvoeren van diverse hijswerkzaamheden.

Naast alle logistieke en technische uitdagingen bij de demontage is afwikkeling een ook een enorme administratieve nachtmerrie geworden. Toen de kraan aangevoerd werd voor de montage behoorde Engeland nog gewoon tot de EU en was er geen vuiltje aan de lucht. Inmiddels is het Verenigd Koninkrijk door de Brexit uit de Europese Unie gestapt en moet de Liebherr torenkraan dus officieel ingevoerd worden in Europa.

Uiteindelijk is het papierwerk allemaal voor elkaar en zijn de eerste giekdelen al gedemonteerd. We hopen de kraan snel elders op het vasteland weer in actie te zien.

doorVan der Spek

Neargrid ontwikkelt werfbatterij

Near grid Solutions ontwikkelt groene en slimme werfbatterij met Siemens-technologie – Green box biedt duurzaam alternatief voor dieselgenerator

Near grid Solutions, de Lokerse hernieuwbare energiespecialist, heeft Green box ontwikkeld. De werfbatterij stelt aannemers en bouwbedrijven in staat om het tekort aan energie geleverd door het stroomnet op een groene manier op te vangen, zelfs voor piekvermogens zoals torenkranen. Green box is zo een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren en biedt in tegenstelling tot deze vervuilers betere beveiligingsmogelijkheden en efficiëntie, inzicht in energieverbruik, modulariteit van vermogen en geen geluidsoverlast. De oplossing kwam tot stand met technologie van Siemens waardoor de Green box uniek is in zijn veiligheidsgarantie en sturing en monitoring vanop afstand.

Een bouwwerf heeft heel wat vermogen nodig: een stabiele toestroom en betrouwbare energiebron zijn daar van onschatbaar belang. “De grootste uitdaging zijn torenkranen”, vertelt Frank Vermeulen, zaakvoerder van Near grid Solutions. “Die vragen heel wat vermogen, en afhankelijk van de locatie van de werf kan de netbeheerder die niet altijd ter beschikking stellen. Tot op vandaag kijkt men meestal naar dieselgeneratoren om dit op te vangen. De rest van de werf wordt dan gewoon op het net aangesloten. Wat daarbij echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de beveiliging. In een energienet dat steunt op invertoren kan je niet meer dezelfde principes hanteren als in het klassieke distributienet.”

Selectieve beveiliging

De aandacht voor de beveiligingsvereisten in de ontwikkeling van Green box maakt deze werfbatterij uniek in zijn soort. En dat is deels te danken aan Siemens-technologie. “De SIMATIC plc-sturing in combinatie met vermogensautomaten van Siemens laten toe om voor de Green box de parameters aan te passen afhankelijk van de geconnecteerde lasten op de werf”, vertelt Geert De Coninck, Business Unit Manager van Factory Automation bij Siemens Digital Industries. “Dankzij deze parameterisatie kan je er in alle gevallen voor zorgen dat de situatie veilig is en dat je de selectiviteit bewaart. Je wil bijvoorbeeld niet dat een kortsluitende waterkoker ervoor zorgt dat je hele werf stilvalt. Door het effectieve kortsluitingssysteem is er minder brandgevaar.”

Remote sturing en monitoring

Bovendien kan Near grid Solutions de plc vanop afstand aansturen, monitoren en updaten. In tegenstelling tot bij dieselgeneratoren hoeven werfleiders dus ook niet meer handmatig om te schakelen. Dankzij de geïntegreerde energiemeters van Siemens krijgt Near grid Solutions een gedetailleerd en realtime beeld van de energiedata van de bouwwerf. “Dit helpt niet alleen bij het beter optimaliseren van het energieverbruik maar ook bij de (vroegtijdige) detectie en preventie van defecten, wat een pluspunt is voor verzekeringskwesties en mogelijkheden biedt voor predictive maintenance”, vertelt Jan Van der Perre, Sales Specialist Energy Management bij Siemens. “De Green box is bovendien modulair en schaalt mee met de vermogen- en energiebehoeften van de werf. In tegenstelling tot vervuilende en luide dieselgeneratoren, zorgt het energiesysteem geruisloos voor een stabiele en efficiënte energietoevoer.”

Betrouwbare partner

Near grid Solutions vond in Siemens de juiste partner voor de ontwikkeling van hun innovatieve, groene stroomoplossing. “Toen ik nog verbonden was aan de Universiteit Gent werkte ik al met Siemens samen, dus ik wist dat het een betrouwbare partner was”, vertelt Bart Meersman. “Dat gaf ons vertrouwen dat de technologie meer dan degelijk zou zijn. Maar ook op vlak van integratie, met Siemens’ partner IEA-Francoys Vanoverschelde, verliep de samenwerking uitstekend”, gaat Frank verder. “Dat is echt een meerwaarde voor ons. De vraagstukken waar we mee kampen, zijn niet altijd evident. Dan de telefoon kunnen pakken en meteen een antwoord op je vragen krijgen of even kunnen sparren, is een grote hulp.”

Perspectieven voor elektrische voertuigen

Near grid Solutions kijkt ook al vooruit naar nieuwe markten en toepassingen. “Elektrische voertuigen snel kunnen opladen is een volgende uitdaging voor het elektriciteitsnet waar we ons nu op concentreren. We ontwikkelen oplossingen voor toepassingen waar het net niet kan leveren. We zien dat heel wat grootsteden wereldwijd botsen op de limieten van betrouwbare netvoeding. Ook dat is een enorme uitdaging, die we op termijn graag aangaan”, concludeert Bart Meersman.

bron: https://press.siemens.com/be/nl/persbericht/near-grid-solutions-ontwikkelt-groene-en-slimme-werfbatterij-met-siemens-technologie

doorVan der Spek

Van der Spek erects gigantic Liebherr tower crane in Denmark

Datum: 31-mei-15

Crane: Liebherr 1000 EC-H40 LitronicProject: Experimentarium in Hellerup, Kopenhagen (DK)Building company: HMERemarks: erected by Van der Spek mechanics; later this year a Liebherr 550 EC-H40 Litronic will be erected on this job site.Foto: Dirk Tammer
Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines