3de nieuwe Hyundai HX520L geleverd aan Kloeze Bruyl door Van der Spek Vianen

doorVan der Spek

3de nieuwe Hyundai HX520L geleverd aan Kloeze Bruyl door Van der Spek Vianen

Deze 3de nieuwe Hyundai HX520L is de 7de nieuwe Hyundai die Van der Spek Vianen levert aan de specialist in groot grondverzet Kloeze Bruyl (KB). Naast de drie Hyundai HX520’s zijn er twee Hyundai’s HX380L en twee Hyundai HL980 laadschoppen actief in de materieelvloot van Kloeze Bruyl. Naast de Hyundai machines zijn er ook vele Bell dumpers en Powerscreen zeefmachines actief welke door Van der Spek zijn geleverd.

De opgedane ervaring met niet alleen de Bell dumpers, Hyundai graafmachines en laadschoppen en Powerscreen zeefmachines maar ook het partnership dat Van der Spek met haar klanten uitvoert heeft er bijgedragen dat nu weer een nieuwe Hyundai zijn weg vond naar Kloeze Bruyl. Waar eerst andere wereldmerken bij Kloeze Bruyl het werk uitvoerde zijn het nu vele Bell dumpers, Hyundai laadschoppen en Hyundai graafmachines die de dienst uitmaken en zorgdragen dat de gewenste producties behaald worden. Voor de service en support van de machines is een optimale samenwerking tussen zowel de technische dienst van Van der Spek Vianen als Kloeze Bruyl ontstaan zodat deze zo optimaal en efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd.

Kloeze Bruyl gestart in te Terborg in 1993 en is 1999 begonnen met het aannemen van opdrachten in Duitsland. Als gevolg daarvan hebben ze in 2010 een nieuwe vestiging in gebruik genomen in Rees, net over de grens bij Arnhem. Naast een ruim opgezet kantoor van waaruit ondersteuning van de uitvoering plaatsvindt, is er een zeer moderne werkplaats gerealiseerd. Ze zijn actief in de volgende grondverzet sectoren: infra, mijnbouw, natuurbouw, waterbouw en het zeven en breken van vele materiaalstromen.

Hyundai HX520L
De nieuwe Hyundai HX520L is in bedrijf gesteld bij Kloeze Bruyl voor het op- en overslaan van grote hoeveelheden grond en het beladen van breek- en zeefinstallaties. Met zijn gewicht van 54 ton is de nieuwe HX520L de zwaarste machine van de HX-graafmachinelijn op dit moment. Op korte termijn zal wel de nieuwe Hyundai HX900 de lijn naar boven toe aanvullen.

Een zeer zuinige Scania DC13 084A 6-cilinder motor met een vermogen van 450 pk zorgt voor de aandrijving van de HX520L. Deze motor heeft geen kostenverhogend roetfilter, de Tier IV final emissie eisen worden behaald met een DOC katalysator in combinatie met Ad-Blue die onderhoudsvrij is. De motor regenereert dus niet actief waarmee extra brandstof en kosten gemoeid zijn.

Met een giekconfiguratie van de 7.060mm lang giek en 3.380mm lepelsteel heeft de machine een groot bereik en kan hij toch zeer eenvoudig op transport. De originele Hyundai HD-rotsbak met een inhoud van 3.200 liter is vast opgehangen aan de machine. De onderwagen is mechanisch verstelbaar om als gewenst de transportbreedte aan te passen.

Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machines van Kloeze Bruyl voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn voor-, achter- en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekend. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.

Optioneel brede treeplanken aan beide zijden over de gehele lengte van de graafmachine zorgen dat de machinist altijd veilig rond de machine kan ongeacht de ondergrond waar hij staat. Tevens is de machine van KB uitgevoerd met een centrale smeering zodat de machine altijd optimaal wordt gesmeerd. Extra werkverlichting draagt zorg voor een veilige werkomgeving bij het werken in de vroeg- en late uren.