Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van der Spek Vianen organiseerde wederom het “Terex-Fuchs fabrieksbezoek”

doorVan der Spek

Van der Spek Vianen organiseerde wederom het “Terex-Fuchs fabrieksbezoek”

Datum: 10-okt-10

Ook dit jaar organiseerde Van der Spek weer het traditionele Terex-Fuchs fabriekbezoek waarbij een grote groep klanten gezamenlijk de Terex-Fuchs fabriek in Bad-Schönborn bezocht.

De groep bestond ook ditmaal weer uit vele verschillende klanten die overslagmachines gebruiken voor diverse toepassingen. Van recyclingbedrijven die de overslagmachines inzetten voor het uitsorteren van bouw- en sloopafval, overslagbedrijven die machines voor het laden- en lossen van schepen gebruiken tot (oud)ijzer- en metaalrecyclers die overslagmachines inzetten voor het op- en overslaan van schroot. Uit alle takken van sport waren er klanten mee. Deze grote variëteit zorgt ervoor dat waar je ook luistert tijdens de reis er altijd wel ergens gesproken wordt over de inzet van overslagmachines en hoe ze gebruikt worden. Collega’s uit het hele land treffen elkaar weer eens om bij te praten en van elkaar de laatste nieuwtjes uit het ‘wereldje’ te horen.

Ook waren er verschillende klanten mee vanuit Van der Spek’s vestiging in Ternat (België). Door deze groep klanten werd het voor de eerste keer een internationaal fabriekbezoek.

Het bezoek vond plaats op 5 en 6 oktober jl. Met de zon op de voorruit werd er in de morgen van 5 oktober gestart om als eerste bestemming het Auto & Techniekmuseum in Sinsheim te bereiken. Rond de middag arriveerden de eerste klanten op de grote parkeerplaats bij het techniekmuseum. Nadat rond 14.00 uur alle klanten waren gearriveerd kon iedereen op eigen gelegenheid of met elkaar het museum bezoeken.

In het Auto & Technik Museum Sinheim is alles te zien rond het thema techniek. In dit grootste particuliere museum van Europa zijn vele oldtimers, racewagens, vliegtuigen, motoren, locomotieven, tractoren en machines te zien. Om iedere hoek is weer iets nieuws te zien. Er werd onderling veel gesproken over de techniek die er te zien was. Deze gesprekken vonden plaats op het gezellige terras bij het museum of o.a. op het bordes bij de Concorde die zowel van buiten als van binnen te bezichtigen was.

Tegen het eind van de middag verzamelde de groep zich om verder te reizen naar het hotel. Veel gehoorde zinnen waren: “wat een uniek museum”, “wat veel techniek bij elkaar”, “helaas moeten we al weer verder”.

Na aankomst in het hotel vond de groep elkaar weer snel in de gezellige bar waar verzameld werd voordat het gezamenlijk diner zou starten. Ook hier werd veelvuldig gesproken over de verschillende inzetten en werkzaamheden met overslagmachines. Gedurende de avond kwamen natuurlijk ook vele andere gespreksonderwerpen voorbij aan de tafels. De woorden thuis, kinderen, kleinkinderen, auto’s ect. werden veelvuldig gehoord. De avond werd na het diner verder voortgezet in de Gaststube van het hotel waar tot in de late uurtjes gezellig met elkaar kon worden gesproken onder het genot van een hapje en een drankje.

De volgende morgen stond na het ontbijt de korte reis naar de fabriek van Terex-Fuchs in Bad-Schonbörn op het programma. Daar werd de groep rond 9.00 uur verwelkomd met een welkomstwoord van algemeen directeur Ron de Vries. Dat klinkt Nederlands en dat klopt inderdaad; een landgenoot heeft de leiding bij Terex-Fuchs.

Nadat hij diverse Terex-Fuchs medewerkers had voorgesteld die gedurende de dag nog een bijdrage aan het bezoek zouden leverfen, gaf hij een presentatie over Terex-Fuchs waarbij van het verleden naar het heden wordt gegaan, en daarbij sluit de laatste complete ombouw van de productielijnen perfect aan.

Voorheen produceerde Terex-Fuchs op 5 productielijnen welke onderverdeeld waren in de productie van Terex-Fuchsen MHL320, MHL331/MHL335, MHL340/MHL350, MHL360 en MHL380.
Afgelopen jaar is alles omgesteld naar 3 productielijnen, zodat men sneller kan omschakelen tussen de verschillende types op dezelfde productielijn zonder dat er mensen en machines moeten worden omgesteld. De 3 lijnen zijn nu opgedeeld in de productie van Terex-Fuchs MHL320/MHL331/MHL335, MHL340/MHL350 en MHL360/MHL380. En daarnaast natuurlijk de productie van de houtmachines en APC machines welke speciaal op klantwens gebouwd worden.

In 1956 werd de fabriek in gebruik genomen voor de productie van de welbekende Fuchs 301. Velen van ons kennen de Fuchs 301 of zijn begonnen met draaien op een Fuchs 301. In 1960 rolde de 5000ste Fuchs 301 al van de productieband waar op dat moment 8 machines per dag werden gebouwd. De productie nam al snel een vogelvlucht en in 1975 wordt de 20.000ste Fuchs, een 713, geproduceerd. Anno 2008 werden er in Bad Schönborn ruim 1100 overslagmachines geproduceerd voor levering over de gehele wereld.

Aansluitend op het verhaal van Ron de Vries presenteert Thomas Berners (Afdelingshoofd APC) de mogelijkheden van het Application Center.

Eind 2008 is er bij Terex-Fuchs gehoor gegeven aan de roep van haar dealers en klanten om op klantwens te kunnen bouwen. Het Appliction Center werd opgericht onder leiding van Christian Engelhard. Hij was bij Terex-Fuchs al vele jaren werkzaam als hoofdconstructeur en is nu samen met Thomas Berners verantwoordelijk voor het APC en de gehele productie van de overslagmachines bij Terex-Fuchs. Het APC bouwt op klantwens o.a. elektrisch aangedreven machines, machines op pylon, machines op rupsen zowel diesel als elektrisch aangedreven. “Kan niet“ wordt pas geroepen als alle mogelijke technische oplossingen zijn geprobeerd en niet haalbaar blijken om de klantwens in te vullen volgens de woorden van Thomas Berners.

Van de verschillende foto’s die als voorbeeld getoond werden van APC machines zijn vele bekende bij de groep klanten, o.a. de 75 tons RHL380D rupsmachine van de Sagro, de elektrisch aangedreven AHL840D van Hendrixs-UTD en de MHL360D met sorteergrijperfunctie van de Beelen Groep.

Na een kop koffie werd gestart met de rondgang in de nieuw ingerichte fabriek. Hier was duidelijk en goed te zien hoe de nieuwe indeling werkte door het gehele productieproces van begin tot eind door te lopen. Van het opbouwen van de motorunit tot het monteren van de giek, alles werd getoond.

Natuurlijk kon er indien gewenst ook gedraaid worden op een net nieuw uit de fabriek gerolde Terex-Fuchs MHL340D, deze was zo nieuw dat hij nog niet eens van Terex-Fuchs stickers was voorzien.

Ter afsluiting van het bezoek werd met elkaar genoten van een door Terex-Fuchs georganiseerde lunch waarna ieder zijn weg kon vervolgen. De ene ging verder door naar een volgend adres in Duitsland, de andere terug naar zijn vakantieadres en natuurlijk werd er ook door velen met de terugreis naar Nederland aangevangen.

Foto : Groepfoto voor Fuchs 301 d.d. 6-10-2010

 

Van der Spek, Bouwmachines