Zoek
Sluit dit zoekvak.

VAN DER SPEK IN THE SCIENCE

doorVan der Spek

VAN DER SPEK IN THE SCIENCE

De #hoogbouwspecialisten van Van der Spek Vianen B.V. zijn vooral bekend van verhuur en verkoop van Liebherr torenkranen op (grote) bouwprojecten in binnen- en buitenland. Af en toe worden ook torenkranen en -delen gebruikt voor bijzondere toepassingen. Zo heeft Van der Spek in Duitsland begin 2018 een opstelling met torenkraandelen opgebouwd voor een onderzoeksinstelling. Voor de geïnteresseerden hebben we de klant gevraagd om een kleine uitleg van deze bijzondere inzet.

In het Institute for Energy and Climate Research – Troposphere Sub-Institute in Onderzoekscentrum Jülich, onderzoekt men de chemische en fysische processen die plaatsvinden in de atmosfeer en die verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van schadelijke gassen (bijv. stikstofoxiden en koolwaterstoffen) in de atmosfeer en weer worden verwijderd. In de overgrote meerderheid van de gevallen gebeurt dit door chemische reacties die plaatsvinden in de lucht en uiteindelijk de vaak in water onoplosbare verontreinigende stoffen omzetten in wateroplosbare verbindingen, waardoor ze door regen uit de atmosfeer kunnen worden gespoeld. Eén van de instrumenten die daarvoor gebruikt worden is een grote openluchtkamer genaamd SAPPHIRE, die je kunt zien op de bijgevoegde foto.

Deze kamer bestaat in wezen uit een zeer dunwandige teflonfilm en kan worden blootgesteld aan zonlicht, dat de chemische processen in de ingesloten lucht aandrijft. Met verschillende meetinstrumenten die op de kamer zijn aangesloten kunnen de onderzoekers deze processen volgen en daar iets van leren over afbraak van schadelijke gassen. In het JULIAC-project wordt de kamer gevuld met lucht, die aangezogen wordt op een hoogte van 50 meter (daarmee is men voldoende ver verwijderd van lokale emissies op de grond, bijvoorbeeld van een passerende auto). De hiervoor benodigde leiding, een rvs-buis met een diameter van 10 cm, wordt aan de kraantoren bevestigd (zie 2e foto).

In 2019 zijn met deze structuur gedurende 4 weken meetcampagnes uitgevoerd in de lente, zomer, herfst en winter en werden interessante resultaten verkregen. Daarom wordt de inlaatleiding (en daarmee de kraantoren) in de toekomst gebruikt voor verder onderzoek.