Rood offensief

doorVan der Spek

Rood offensief

Datum: 12-apr-15

Bericht van Bouwmachineweb.com

Met de ingebruikname van een Terex-Fuchs MHL350E bezit Gebr. Swinkels in Heerlen de zesde rode en twee blauwe Terex-Fuchs overslagmachines. Met de levering van de MHL350E aan de Terex-Fuchs overslagvloot van Gebr. Swinkels Metaalrecycling B.V. komt het aantal in de rode bedrijfskleur gespoten Terex-Fuchsen in Heerlen ruim in de meerderheid. In totaal zijn er nu zes Terex-Fuchsen gespoten in de huisstijl van Gebr. Swinkels, een MHL360E, twee MHL350E, twee MHL350D en een MHL340D. In het bekende Terex-Fuchs blauw zijn er een MHL340 en een MHL331 werkzaam.

Toch is het zeldzaam dat machines die op een vaste standplaats staan in bedrijfskleuren worden gespoten. Bij Swinkels is het inmiddels traditie, ze worden zelfs nog verzegeld met blanke lak, zodat het machinepark er net zo gelikt uit ziet als het wagenpark! Voor de laatst geleverde MHL350E nam Spuiterij Philippi in Houten het spuitwerk op zich.

De zesde
Peter Voolstra, accountmanager bij Van der Spek in Vianen, leverde de nieuwe MHL350E af in Heerlen. De circa 35 ton zware machine beschikt over een Deutz TCD 6.1L6 motor met een vermogen van 160 kW (218 pk) en voldoet aan de Stage 3B emissie-eisen. Hier aan is een Linde tandempomp gemonteerd met een opbrengst van 2x 330 liter per minuut.

Aan de 8500 mm lange giek en 7200 mm lange overslagsteel hangt een originele Terex-Fuchs 600 liter half gesloten poliepgrijper. Hiermee heeft men op maaiveld een bereik van ruim 17 meter. De maximale hoogte onder de grijper bedraagt circa 14,6 meter.

De cabine
Voor de nieuwe E-serie heeft Terex-Fuchs een verder doorontwikkelde versie van de reeds gemonteerde bedieningselementen in de cabine ontwikkeld. Hierbij heeft het comfort en bedieningsgemak voor de machinist centraal gestaan. De nieuwe bedieningsconsole heeft een nieuw scherm gekregen met helderder en scherpere kleuren, waardoor de informatie sneller en beter te lezen is. Tevens zijn er meerdere “sneltoetsen” geplaatst voor vaak gebruikte functies, zoals de verlichting en ruitenwissers.

Door de standaard hydraulisch in hoogte verstelbare cabine kan een goede zichthoogte bereikt worden voor goed zicht bij het op- en overslaan en het beladen van de scharen op de locatie in Heerlen. Op het contragewicht wordt seriematig een camera geplaatst, zodat de machinist goed kan zien wat er achter hem gebeurt en hij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Om ook in de vroege morgen en avondschemering goede verlichting te hebben is de nieuwe MHL350E uitgevoerd met Xenon verlichting op de cabine, giek en lepelsteel. Tevens zijn de ramen van de cabine getint, zodat de machinist geen last heeft van eventueel zonlicht en zo de scharen en vrachtwagens veilig kan beladen. Ook is de cabine uitgevoerd met een instelbare standkachel, zodat bevroren ramen in de winter tot het verleden horen.

Gebroeders Swinkels
Al meer dan 50 jaar zijn de Gebroeders Swinkels een begrip in en buiten Limburg. Door heel Europa worden metalen ingekocht en op hun eigen terrein verwerkt door diverse scharen. Ze exporteren hun materialen naar hoogovens en gieterijen in binnen- en buitenland.

Het transport wordt uitgevoerd door het eigen wagenpark, zodat gemaakte afspraken over het wisselen en afvoeren van de ruim 400 containers juist worden nagekomen en de klanten de service krijgen zoals ze die van Gebr. Swinkels gewend zijn.

Met dank aan www.bouwmachineweb.com voor het mooie fotowerk.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines