Ook Metaalhandel De Horne B.V. kiest voor Terex-Fuchs MHL360D met pylon

doorVan der Spek

Ook Metaalhandel De Horne B.V. kiest voor Terex-Fuchs MHL360D met pylon

Datum: 7-sep-10

Na enkele maanden geleden bij een collega schrootverwerker in het zuidwesten van het land twee Terex-Fuchsen MHL360D’s met pylon aan het werk te hebben gezien bij het op- en overslaan van schroot en het beladen van de schaar, was de keuze voor een pylon uitvoering van de Terex-Fuchs MHL360D door Metaalhandel de Horne B.V. snel gemaakt.

De ruim 49 ton zware Terex-Fuchs MHL360D is voorzien van een 800 mm hoge pylon waardoor de bovenbouw van de machine in zijn geheel op een hoger niveau wordt gezet. De machinist krijgt hierdoor een zichthoogte van bijna 7 meter. De standaard hydraulisch verstelbare cabine kan ook nog 2,10 meter naar voren worden geplaatst voor een nog beter zicht in shredders, scharen, vrachtwagens of schepen die beladen of gelost moeten worden.

Ook deze overslagmachine is door het Application Center bij Terex Fuchs gebouwd. Het Application Center is bij Terex-Fuchs de afdeling waar, buiten de normale bekende typen overslagmachines, op wensen van klanten kan worden ingegaan door speciale machines van begin tot eind te bouwen. Dat betekent dat deze afdeling machines verzorgt van een schets tijdens het gesprek tussen de klant en dealer tot aan de daadwerkelijk bouw en levering van de machine aan de klant. Hierdoor kunnen klantspecifieke wensen worden uitgewerkt en geproduceerd zonder dat dit de normale productie bij Terex-Fuchs verstoort.

Bij Metaalhandel De Horne in Oudehaske zal de MHL360D o.a. ingezet gaan worden bij de 1000 tons schaar. Voor het goed beladen hiervan is de extra verhoging zeer belangrijk. Niet alleen heeft de machinist een betere kijkpositie, ook de gehele laadarm is door deze pylon hoger geplaatst, waardoor deze eenvoudiger boven in de schaar kan laden. Ook is door de hogere plaatsing van de bovenwagen met giek een hoger en daardoor groter bereik mogelijk.

Voor de aandrijving van de Fuchs MHL-360D is een Deutz TCD2013 7,2 liter 6-cilinder Tier III motor met 186 kW verantwoordelijk. Door het vernieuwde koelsysteem is het bronvermogen van de machine t.o.v. de vorige serie met 3 dB verminderd. De koeling is vergroot, zodat de koelvin minder snel hoeft te draaien en de regeling van de oliekoelvin is thermostatisch geregeld zodat de motor altijd de juiste bedrijfstemperatuur heeft.

De machine kan zonder het demonteren van de pylon via speciaal transport in één deel worden getransporteerd.

Grondlegger van Metaalhandel De Horne B.V.,  Jan Stuiver sr. ging in 1983 van start in zijn woonplaats Haskerhorne, in het ketelhuis van de voormalige zuivelfabriek. Dit werd spoedig te krap en daarom werd er nog extra ruimte bij gehuurd. Op het bedrijventerrein Sewei in Joure kreeg het bedrijf ruimte voor verdere groei. Het bedrijf groeide gestaagd door, er kwamen al snel extra vrachtwagens bij om aan de wens van de klanten en opdrachtgevers te voldoen. Ook werd het perceel vergroot tot aan de Handelswei toe.

Vorig jaar november werd door de huidige directie de riante nieuwe locatie aan de Duitslanddreef in gebruik genomen. Het  bedrijfspand werd in eigen beheer gebouwd. Rondom beschikt De Horne B.V. over een groot terrein van ruim 15.000 vierkante meter. Het bedrijf haalt en levert zelf ook dagelijks ladingen op en af met vijf eigen vrachtwagens.

Metaalhandel De Horne ontwikkelde zich in ruim 25 jaar tot een modern recyclingbedrijf. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken van afvalscheiding en verwerking tot schoon schroot. De scheiding van afvalstromen wordt bij het bedrijf steeds meer toegepast en er zijn meerdere lijnen operationeel. Recycling betekent minder afval en ontlast het milieu. Hergebruik bespaart op de schaarser wordende delfstoffen. Schroot is namelijk oneindig te recyclen. Metaalhandel De Horne B.V. heeft het keurmerk van de MRF en is ook VCA gecertificeerd.
 

Van der Spek, Bouwmachines