Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ook Aannemersbedrijf Engel B.V. kiest voor nieuwe Hyundai HX260L

doorVan der Spek

Ook Aannemersbedrijf Engel B.V. kiest voor nieuwe Hyundai HX260L

Datum: 31-jul-16

Van der Spek Vianen leverde onlangs een nieuwe Hyundai HX260L rupsmobiele graafmachine af bij Aannemersbedrijf Engel B.V. uit Staphorst. Na heel veel goeds gehoord te hebben over de Hyundai machines, is na een demo van een Hyundai HX260L door de firma Engel ook deze conclusie getrokken met als resultaat de aankoop van de nieuwe Hyundai HX260L voor machinist Klaas de Witte. Het is de eerste Hyundai graafmachine in het uitgebreide machinepark.

Aannemersbedrijf Engel B.V. is al sinds 1965 gespecialiseerd in alle voorkomende werkzaamheden van grondverzet, bestratingen, rioleringen en sloopwerken. Ze werken veel samen met woningcorporaties, gemeenten en aannemers. Uiteraard kunnen bedrijven en particulieren ze ook inschakelen. Ze voeren projecten uit als hoofdaannemer, maar ook als onderaannemer. Door hun brede inzetbaarheid, vakkundige personeel en zeer jonge machinepark – waar nu ook de Hyundai HX260L in werkzaam is – zijn ze in staat de totale regie over projecten te voeren en ze tot volle tevredenheid van hun opdrachtgevers te realiseren.

Compleet onderhoudsvrij systeem
De nieuwe Hyundai HX260L graafmachine is voorzien van een Tier IV final Cummins 6-cilinder motor die uiteraard voldoet aan de nieuwste emissie-eisen. Evenals in de eerder geleverde Hyundai R220-9A is ook deze motor voorzien van een DOC-Katalysator die nu bij de HX-serie in combinatie met Ad-Blue zorgt voor het continu reinigen van de uitlaatgassen. Hierdoor is de montage van een actief of passief roetfilter niet nodig bij een Hyundai HX-machine en behoort het regelmatig regenereren tot het verleden. Het is een compleet onderhoudsvrij systeem.

Een druk op de knop
Het hydraulische systeem is bij de nieuwe HX-serie ten opzichte van de vorige series op diverse punten verbeterd. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden. Het is het dus zeer eenvoudig om te wisselen tussen de vergruizer en sorteergrijper e.d.; één druk op de knop en alles staat gelijk juist afgesteld. De nieuwe HX-machines zijn standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, zoals wij kennen van de smartphone, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een “Haptic” knop. Via deze draai- en drukknop zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst.

Ogen als een vogel
Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machine van Engel, voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn op de voor-, achter- en zijkanten van de machine geplaatst. Op het grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM-systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekent. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er zich obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines