Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe rupsmobiele Lindner Urraco 75 geleverd aan Spelt

doorVan der Spek

Nieuwe rupsmobiele Lindner Urraco 75 geleverd aan Spelt

Van der Spek Vianen heeft een nieuwe Lindner Urraco 75 verkleiner in bedrijf gesteld bij Spelt in Nieuwveen. Na een succesvolle demonstratie bij Spelt, een duurzame dienstverlener in afvallogistiek en afvalverwerking was de keuze om te investeren in de nieuwe Lindner Urraco 75 een weloverwogen beslissing.

Tijdens de demonstratie met de Lindner Urraco van Van der Spek Vianen in de verschillende materiaalstromen is continu gemonitord of de geproduceerde fracties optimaal konden worden ingezet voor verdere verwerking of direct inzetbaar waren als grondstoffen.

Spelt heeft de keuze gemaakt voor een 22 ton wegende rupsmobiele machine die eenvoudig te verplaatsen is op locatie middels de rupsen die voorzien zijn van rubber pads ter bescherming van de ondergrond.

De 1.500mm lange assen met een diameter van 650 mm in de verkleiningunit zijn in snelheid regelbaar om de ideale snelheid te kunnen instellen voor ieder product. Het product kan direct op de assen worden geladen of in de hydraulisch klapbare bunker welke eenvoudig via de afstandsbediening is aan te sturen.

Als gewenst kunnen de assen in de machine worden gewisseld om andere producten te kunnen verwerken waarbij andere fracties gewenst zijn. Aangezien ieder te verkleinen producten een andere “aanpak” nodig heeft, heeft Lindner vele soorten verkleiningsassen ontwikkeld waarbij de jarenlange opgedane ervaringen bij klanten als basis staan.

Voor iedere toepassing kunnen er een product specifieke verkleiningsassen geleverd worden waarbij zowel de gewenste verkleining en capaciteit centraal staat. Door het toepassen van de juiste as-configuraties kan er door de klant zeer efficiënt met hoger capaciteiten gedraaid worden. Ook voor Spelt zijn er klant specifieke LW10/8 assen gemonteerd welke in de te verkleinen producten de beste resultaten brengen.

Voor de aandrijving is in de Lindner Urraco 75 een duurzame Scania DC09 086A motor geplaatst met 375 pk. Deze 5-cilinder diesel motor met een inhoud van 9.3 liter voldoet aan de nieuwste Tier IV final emissie eisen waarmee Spelt gelijk aantoont te investeren in de nieuwste en duurzaamste technieken die te leveren zijn. Het gemonteerde SCR (Selective Catalytic Reduction) systeem zorgt middels Ad Blue voor de nabehandeling van de uitlaatgassen, in combinatie met EGR ( Exhaust Gas Recirculation ) zorgen ze dat de emissie zo laag mogelijk is en het brandstofverbruik tot een minimum wordt beperkt. Als bekend zijn de Scania industriemotoren niet alleen zeer sterk en betrouwbaar, ze zijn door hun aansturing ook zeer zuinig gezien het vermogen dat geleverd wordt. De ruim overbemeten koelers zijn standaard voorzien van een omkeerbare fan zodat ook werken in een stoffige omgeving geen probleem is doordat op zelf instelbare momenten de fan van lucht stroomrichting keert en de koelers reinigt. Alle vloeistoffen van de machine zijn voor onderhoud eenvoudig via snelkoppelingen af te laten en te vullen.

Scania met koeler

Achter de Scania staan direct de Bosch-Rexroth pompen geschakeld die op hun beurt weer de Lindner aandrijving op de assen voorzien van hydraulische kracht. Dit systeem wordt geheel aangestuurd door een Canbus systeem met PLC zodat alle informatie van de componenten optimaal kunnen samenwerken. Bij Spelt is een Powerline-uitvoering geleverd met verzwaarde Bosch-Rexroth pompen die een kracht van 240.00 Nm mogelijk maken op de assen.

De besturing van de gehele machine gebeurd via het kleurendisplay waarin alle functies eenvoudig zijn aan te sturen. In de besturing zijn diverse standaardprogramma’s opgenomen waarin de toerentallen en draairichtingen met tijden zijn geprogrammeerd. Uiteraard zijn ook andere programma’s in te stellen zodat voor iedere verkleining de optimale instelling vast liggen.

Het speciaal door Lindner ontwikkelde FPD (Foreign Part Detection) is standaard opgenomen in de besturing op de nieuwe Lindner Urraco 75. FPD meet tijdens de normale productie op vele punten drukken en krachten in de machine die benodigd zijn om de verkleining mogelijk te maken. De drukken en krachten worden door FDP omgezet in een FDP-waarde waarbij de machine normaal produceert. Deze waarde kan worden ingesteld om als basis te dienen tijdens de productie, mocht deze waarde overschreden worden dan zal de machine automatisch stoppen om schade of vastlopen te voorkomen. De FDP-waarde kan door de gebruiker zelf eenvoudig worden ingesteld naar gelang het te verkleinen product. Door FDP zal de machine zo optimaal- en efficiënt mogelijk produceren tegen de laagste kostprijs per verkleinde ton.

Het verkleinde product wordt afgevoerd via een 1.200 mm hydraulisch klapbare en in hoogte verstelbare transportband afgevoerd waarbij een maximale afwerphoogte van wel 4.600mm behaald kan worden. Op de transportband is een hydraulisch in hoogte verstelbare magneet geplaatst om ijzerdelen uit de materiaalstroom te halen, de magneet in via de afstandsbediening in hoogte verstelbaar.

Tijdens een zeer uitgebreide ingebruikstelling door de technische dienst van Van der Spek Vianen zijn bij Spelt alle medewerkers die met de nieuwe Lindner gaan werken breed geschoold om veilig met de machine te kunnen werken en het dagelijks onderhoud uit te voeren. Daarnaast is natuurlijk diep ingegaan op alle instelmogelijkheden om zo optimaal met de machine te kunnen draaien.

Spelt

Spelt is een gezond familiebedrijf, sterk in het inzamelen en verwerken van afvalstromen en in het uitvoeren van grondwerkprojecten. Door duurzaamheid voorop te houden is Spelt erin geslaagd vrijwel alle afvalstoffen te recyclen en om te zetten naar grondstoffen en energie. Afvalstoffen zien ze bij Spelt niet meer als afval maar als grondstoffen. Door de juiste extra aandacht voor de afvalstromen beschermen ze primaire materialen en dragen ze bij aan de circulaire economie. Een besparing van grondstoffen is een directe winst voor het milieu. Op een eenvoudig en transparant wijze analyseren ze afvalprobleem en bieden ze een betrouwbare duurzame oplossing. Deze oplossing bieden ze binnen het totaalpakket die ze graag verzorgen.

Voor civiele werkzaamheden bied Spelt dezelfde transparante totaaloplossingen, waarbij ze meedenken in het gehele proces. Door in de voorbereidingsfase rekening te houden met alternatieve werkwijzen en materialen kan Spelt voordelen ook werkelijk realiseren. In de sloop- en grondwerkoplossingen zijn een veilige uitvoering en een kwalitatief hoogwaardig resultaat de belangrijkste uitgangspunten.

Van der Spek heeft voor het uitvoeren van deze werkzaamheden en het verwerken van de stromen al vele machines geleverd aan Spelt in de afgelopen jaren. Naast vele Hyundai ’s werden o.a. ook de sorteer- en puinbreekinstallatie, een Powerscreen mobiele zeefmachine, een Terex TTS620 trommelzeef geleverd.

Geef een reactie