Nieuwe Lindner Urraco 95 geleverd aan Fuhler B.V. in Emmen.

doorVan der Spek

Nieuwe Lindner Urraco 95 geleverd aan Fuhler B.V. in Emmen.

Van der Spek Vianen heeft vanaf haar vestiging in Hardenberg een nieuwe 45 tons Lindner Urraco 95 DK4 Powerline geleverd aan recyclingspecialist Fuhler B.V. uit Emmen.

Na een uitgebreide inventarisatie van de wensen van Fuhler en mogelijkheden in de markt is er door Fuhler B.V. gekozen om te investeren in een Lindner Urraco 95 DK4 geleverd door Van der Spek Vianen. De machine is voorzien van een duurzame Tier IV final Scania motor waarmee Fuhler laat zien te investeren in de nieuwste en schoonst mogelijke technieken.

De Blue Bull zoals de Linder Urraco 95 ook wel wordt genoemd is een 2-assige verkleiner. De assen in de Urraco 95 zijn 2.500mm lang en hebben een diameter van 850 mm. Om de optimale verkleining te kunnen regelen zijn de assen in snelheid regelbaar tussen de 12 en 30 omwentelingen per minuut. Door de zeer zware aandrijflijn wordt er het zeer hoge moment van 480.00 Nm gebracht op de werktuigen welke op de assen gemonteerd zitten en de verkleining uitvoeren. Aangezien ieder te verkleinen producten een andere “aanpak” nodig heeft, heeft Lindner vele soorten verkleiningsassen ontwikkeld waarbij de jarenlange opgedane ervaringen bij klanten als basis staan. Voor iedere toepassing kunnen er een productspecifieke verkleiningsassen geleverd worden waarbij zowel de gewenste verkleining, capaciteit en benodigd vermogen centraal staat. Door het toepassen van de juiste as-configuraties kan er door de klant zeer efficiënt met hoger capaciteiten gedraaid worden.

Aangezien Fuhler de machine breed zal gaan inzetten hebben ze er voor gekozen de machine verzwaard te laten uitvoeren zodat hij naast het verkleinen van hout, kunststoffen en bouw- en sloopafval ook kan worden ingezet in het verkleinen van metalen. Naast de verzwaarde staalbouw is de machine voorzien van een met staalinlagen verstevigde afvoerband en magneet in extra sterke uitvoering. Voor beide materiaalstromen zijn er assen en tegenkammen bij de machine geleverd.

De 1.400mm brede hydraulische verstelbare afvoerband is uitgevoerd met extra staalinlagen om de impacts het verkleinde product beter te kunnen verwerken zonder dat er schades ontstaan. De Linder Urraco 95 DK Powerline heeft voor de aandrijving een zeer duurzame en zuinige Scania DC16 8-cilinder tier IV final motor aan boord , bij 1.900 t/min brengt hij 770 Pk over aan de hydraulische pompen welke de assen weer aandrijven.

De Scania motoren staan bekend om hun zeer gunstige brandstofverbruik. Door een zeer breed toerental waarbij het volledige koppel beschikbaar is en een uiterst snel reagerend motormanagement dat zorgt dat de motor op toeren blijft. Hiermee wordt veel brandstof bespaart en zeker zo belangrijk, de productie blijft op capaciteit.

Voor de bediening van de machine is een grote touchscreen gemonteerd waarop alle functies eenvoudig zijn te bedienen. De ingevoerde gegevens worden door de PLC omgezet in aansturing van de machine. In de besturing zijn verschillende programma’s in te stellen welke met één druk op de knop gewisseld kunnen worden. In deze programma’s is o.a. aan te geven met welke snelheid van de assen gewerkt gaat worden, hoe vaak de assen voor –en achteruit moeten draaien en bij welke drukken de machine moet reageren.

Middels het rupswerk kan de machine eenvoudig worden verzet op locatie. Voor het transport van locatie naar locatie heeft Fuhler eigen zwaartransportcombinaties zodat dit altijd snel en efficiënt kan worden uitgevoerd.