Nieuw duo Steinert Unisort EVO 5.0 NIR-scheiders geplaats bij OMRIN

door-Van der Spek-

Nieuw duo Steinert Unisort EVO 5.0 NIR-scheiders geplaats bij OMRIN

Van der Spek Vianen heeft bij OMRIN twee nieuwe Steinert Unisort EVO 5.0 NIR-scheiders geplaatst in hun sorteer- en scheidingsinstallatie. De twee nieuwe Steinert Unisort’s vervangen naar ruim 10 jaar en 65.000 draaiuren verder eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Steinert Unisort’s.

OMRIN zamelt het afval van meer dan 1,5 miljoen Nederlanders en 10.000 bedrijven in. Van versleten spijkerbroek tot leeg pak melk, van oude krant tot klokhuis: afval is van grote waarde. Daarom halen ze zo veel mogelijk grondstoffen én duurzame energie uit jouw afval. Dankzij hun unieke aanpak én hightech installaties horen ze tot één van de beste afvalverwerkers van Nederland.

De levering bestaat uit compleet nieuwe Steinert Unisort bruggen en uitblaaslijsten. De in 2013 geplaatste transportbanden en uitloopkasten blijven gebruikt worden in combinatie met de nieuwe bruggen en uitblaaslijsten. Dit geeft aan hoe bij OMRIN duurzaam wordt gewerkt als het gaat om investeringen en het blijven gebruiken van componenten die nog voldoen en hergebruikt kunnen worden.  

De nieuwe Steinert Unisort EVO 5.0’s zijn net als de eerder geleverde machines uitgevoerd in 2.800mm breedte en voorzien van zowel infrarood- als kleurencamera’s om de beste herkenningen te realiseren.  

De gemonteerde HSI (Hyper Spectral Imaging ) camera’s zorgen voor de herkenning waardoor er altijd een compleet beeld is van de te sorteren producten. Er wordt geen herkenningspunt gemist door een bewegende/zoekende camera als bij vele andere NIR-scheiders. Naast dit zeer belangrijke voordeel waarmee de beste herkenning en dus ook hoogste scheidingsresultaten worden behaald zijn er ook geen bewegende en slijtage onderhevige delen in de unit aanwezig. De eerder genoemde 65.000 draaiuren zijn dan ook gerealiseerd zonder het wisselen van camera’s of onderdelen hiervan.

Zoals bij alle Steinert Unisort machines zitten de componenten voor herkenning en aansturing hiervan in de nieuw geleverde bruggen die op de transportbanden zijn gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.

De de- en montage van de Steinert Unisort bruggen en uitblaaslijsten is in goede samenwerking tussen de projectleiders en technische diensten van OMRIN en Van der Spek Vianen gepland en in de vooraf afgesproken tijd uitgevoerd zodat de stilstand tot een minimum is beperkt.

Naast de nieuwe Steinert Unisort NIR-scheiders zijn er bij ORMIN ook diverse Steinert non-ferro scheiders, bovenbandmagneten en een Steinert XSS röntgenscheider in bedrijf in de diverse recyclingprocessen.