Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met nieuwe Hyundai HW170CR neemt Mourik een alleskunner in gebruik.

door-Van der Spek-

Met nieuwe Hyundai HW170CR neemt Mourik een alleskunner in gebruik.

Van der Spek Vianen heeft vanuit haar werkplaats in Vianen een zeer complete nieuwe Hyundai HW170A CR afgeleverd bij Mourik in Groot-Ammers. De machine zal gaan werken bij Mourik Industrie in de Botlek.

De nieuwe ruim 20 ton wegende Hyundai HW170A CR is een short-radius machine waarbij de oversteek aan de achterzijde zeer beperkt is. De zwenkradius is maar 1.830mm. Dankzij deze opbouw kan de machine in beperkte ruimtes werken. In combinatie met gemonteerde verstelgiek is zelfs inzet in de krapste ruimtes mogelijk.

Voor de aandrijving van de Hyundai HW170A CR is een zeer zuinige en duurzame Cummins B4.5 motor verantwoordelijk. Deze motor met een piekkoppel van 780 Nm zet de nieuwe mijlpaal in deze klasse. Uiteraard voldoet de motor aan de strengste Stage-V emissie eisen waarvoor een

all-in-one uitlaatgas-nabehandelingssysteem zonder EGR is gemonteerd. Dankzij een hydraulisch aangedreven koelfan met temperatuur regeling is de machine zeer stil en wordt brandstof bespaard. De koelfan is voorzien van een automatische omkeerregeling zodat de koelers schoon blijven om optimaal te kunnen koelen. 

De Hyundai HW170A CR  is voorzien van zeer hoogwaardige LUDV (Load independent flow sharing)  

Rearoth Load Sensing hydrauliek voor soepele- en nauwkeurige bediening van meerdere functies tegelijkertijd.  Dit maakt de machine multifunctioneel inzetbaar en zeer geschikt voor de Nederlandse markt, waar een graafmachine niet alleen wordt gebruikt om te graven maar bijvoorbeeld ook als verreiker en om te levellen en te transporteren.

Load sensing maakt het mogelijk om verschillende functies met verschillende werkdrukken tegelijkertijd uit te voeren. Zonder LS kiest de hydrauliek zelf de weg van de minste weerstand en stopt de machine bijvoorbeeld met rijden als de machinist wil zwenken. Dat gebeurt dus niet bij deze Hyundai. Compensatieventielen in het ventielenblok geven bij gecombineerd werken nu prioriteit aan de desbetreffende functies.

Aangezien de machine bij Mourik Industrie zeer breed ingezet zal gaan worden is de machine voorzien van een schuifblad en stempelpoten waarmee stabiel kan worden afgestempeld als de werkzaamheden dit vragen.

Voor het uitvoeren van hijswerkzaamheden is de machine voorzien van een Nijhuis lastmomentbeveiliging met hoogte- en zwenkbegrenzing. Dankzij verschillende programma’s kan er gewerkt worden met diverse hulpstukken als ; haak, hijsmast, vorkbord en hijsjuk.

Dankzij de gemonteerde vacuüm-unit van Nimatech kunnen verschillende hulpstukken gebruikt worden voor het o.a. machinaal leggen van straatwerk en onderdelen hiervan.  

In de werkplaats bij Van der Spek zijn vele klant specifieke opties gemonteerd op de machine als extra slangbreukventielen, speciale banden inclusief het aanpassen van de spatborden, verlichting op diverse plaatsen e.d.

Uiteraard is de machine voorzien van een overdruksysteem zodat de machinist altijd veilig zijn werkzaamheden kan uitvoeren ongeacht de buitenomstandigheden.