Met kwartet nieuwe Bell B30E dumpers breidt G.M. Damsteegt machinepark uit.

doorVan der Spek

Met kwartet nieuwe Bell B30E dumpers breidt G.M. Damsteegt machinepark uit.

Datum: 31-jan-16

Nadat ze als kwartet al te zien waren op de afgelopen Open Dagen bij Van der Spek Vianen, zijn alle vier de nieuwe Bell B30E dumpers geleverd aan G.M. Damsteegt B.V. De vier nieuwe machines zijn direct afgeleverd op diverse werken in Noord- en Zuid-Holland. Naast de bedrijfsnaam van G.M. Damsteegt zijn de machines ook te herkennen aan www.dumperhuren.nl waarmee Damsteegt zich gelijk herkenbaar maakt als specialist in het verhuren van dumpers. 

 
De argumenten voor Damsteegt om wederom voor Bell te kiezen zijn divers geweest. Om te beginnen de goede ervaringen die ze hebben opgedaan met de twee Bell B30D’s die vanaf 2006 al vele probleemloze uren hebben gemaakt. Daarnaast is de vertrouwde relatie met Van der Spek – die naast de Bell dumpers ook Powerscreen zeefmachines, Telestack mobiele transportbanden en Hyundai graafmachines leverde aan Damsteegt – één die voor Damsteegt zeker meetelde. 
 
Uiteraard wegen deze argumenten zeker zwaar mee, echter hebben de techniek en de vele voordelen van de Bell dumpers Damsteegt overtuigd in zijn keuze om vier nieuwe Bell’s te kopen in plaats van de concurrerende merken die ook druk doende zijn geweest met deze deal. 
 
De nieuwe Bell B30E’s hebben vele voordelen waarmee ze zich onderscheiden in de markt. Eén van deze voordelen – die gelijk voor een ieder interessant is en direct voordeel brengt – is het lage brandstofverbruik van deze dumpers die voorzien zijn van de nieuwe Mercedes Benz Tier IV final motoren. 
 
Met een bedrijfsgewicht van net 20 ton zijn de Bell B30E’s aanzienlijk lichter dan de concurrentie wat als voordeel brengt dat deze tonnen niet met iedere rit meegenomen hoeven te worden, met brandstofbesparing als positief resultaat. Wat verder belangrijk is, is dat het grootste gewichtsvoordeel in de voorwagen zit, waardoor de machines veel gemakkelijker over slechtere bodems kunnen rijden zonder er doorheen te zakken. Doordat de nieuwe Bell B30E’s van www.dumperhuren.nl voorzien zijn van bredere 750/65R25 banden wordt het mogelijk met deze machines in zeer moeilijk begaanbaar terrein zonder problemen te kunnen rijden. Uiteraard heeft deze lichtere bouwwijze van het dumperchassis uit hoogwaardige staalsoorten geen nadelige invloed op de te vervoeren tonnen; een Bell B30E vervoert net zoveel als de concollega’s, alleen tegen een lager kostprijs per ton. 
 
Voor de aandrijving van de Bell B30E zorgt de nieuwste Mercedes-Benz OM936LA motor. Deze 6-cilinder motor met een inhoud van 7.7 liter zorgt voor een vermogen van 246 kW bij 2.200 toeren. Uiteraard voldoet deze motor aan de nieuwste en zwaarste Tier IV final emissie-eisen. Op de motor is standaard een motorrem geïnstalleerd.
 
De Mercedes motoren zijn voorzien van de nieuwste Blue@advantage® technieken; een SCR-katalysator zorgt in combinatie met AdBlue® dat de uitstoot van de Bell B30E’s voldoet aan de zware Tier IV final eisen, zonder dat de machine moet regenereren. Dit zorgt voor extra brandstofverbruik en niet gewenste stilstanden zoals bij machines die zijn voorzien van roetfilters. De elektronische geregelde ventilator op de machine zorgt indien nodig voor extra koelcapaciteit.
 
De standaard gemonteerde retarders op de Bell dumpers zorgen dat de dumper als gewenst automatisch afremt zodra de machinist snelheid vermindert of als de machine heuvel- of bergafwaarts gaat. Door het gebruik van de retarder zijn de onderhouds- en reparatiekosten aan het remsysteem van de Bell dumpers uitzonderlijk laag. De machinist kan afhankelijk van de werkzaamheden zelf de instellingen van de retarder regelen, zodat deze optimaal zijn werk kan doen. In totaal kan de motorrem samen met de retarder maximaal 588 kW remvermogen leveren! 
 
Aan de motor is een Allison 3500 PR automatische versnellingsbak geplaatst welke 6 versnellingen vooruit heeft en 1 versnelling achteruit. Deze Allison transmissie is “zelflerend”, zodat deze optimaal kan schakelen na gelang de inzet waarin de Bell wordt ingezet. 
 
Om al deze moderne technieken optimaal aan te sturen is de Bell B30E standaard voorzien van een weegsysteem dat zorgt voor de juiste informatie over de belading van de machine waardoor de motor en versnellingsbak de optimale instellingen kunnen gebruiken. Tevens kan eenvoudig worden gemonitord hoe productief de machine wordt ingezet met meldingen van de cyclussen en vervoerde tonnen en verbruikte brandstof. 
 
Voor het overbrengen van de krachten van de motor en versnellingsbak naar de assen is een Bell VGR verdeler gemonteerd die standaard 2/3 van de kracht overbrengt naar de achterassen en 1/3 naar de vooras, zodat de krachten geheel verdeeld worden over het te transporteren gewicht. 
Als er slip wordt geconstateerd zorgt een automatische schakeling in de verdeler voor een vaste verhouding van 1:1 tussen de voor- en achterassen. Deze schakeling kan ook eenvoudig door de machinist worden bediend. De Limited slip differentiëlen zorgen voor een optimale overbrenging van de aandrijfkrachten naar de wielen die de meeste grip hebben als benodigd. 
 
In de Bell B18 assen met planetaire aandrijving die onder de Bell B30E’s zijn gemonteerd worden standaard natte schijfremmen gemonteerd. Deze remmen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en hebben een zeer lange levensduur. Het “natte” systeem heeft ca. 20{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} meer remvermogen dan “droge” remmen. Doordat de remmen volledig in de assen zijn geplaatst is geen risico van vervuiling bij het werken in zeer zware en natte omgevingen. De handrem is lucht bekrachtigd en wordt automatisch en veilig ingeschakeld zodra de machine in neutraal wordt gezet. 
 
Vanuit de ruime, stille, luxe en comfortabele cabine kan de machinist alle functies eenvoudig bedienen. Bij Damsteegt zijn de vier nieuwe machines voorzien van overdruksystemen, zodat ze kunnen worden ingezet onder alle omstandigheden en de machinisten veilig hun werk kunnen uitvoeren. 
De in vele standen verstelbare stoel is uiteraard luchtgeveerd en kan doordat de stuurkolom ook is te verstellen optimaal worden geplaatst voor een juiste werkpositie. Het instrumentarium zorgt voor alle informatie die benodigd is om de machine juist te kunnen bedienen. Via het ergonomische geplaatste bedieningspaneel kan de machinist alle functies van de machine bedienen; de keuze van versnellingen, het gebruik van de sperren, op welke wijze de bak wel of niet moet kiepen e.d.
 
De nieuwe Bell B30E’s van Damsteegt zijn uitgevoerd met comfort-ride hydraulische vering op de voorassen, wat zorgdraagt voor een optimaal comfort van de machinist. Tevens worden door deze vering overbodige bewegingen van de rest van de machine tegengegaan wat veiliger is en minder slijtage van delen tot gevolg heeft. 
 
Doordat de machine zeer goed toegankelijk is voor dagelijks onderhoud kan dit eenvoudig en veilig worden uitgevoerd. Via de ruime loopruimten aan beide zijkanten van de grote opklapbare motorkap zijn alle filters en niveaus goed te controleren en indien nodig bij te vullen, schoon te maken of te wisselen. Standaard zijn op de Bell’s vergrendelingen gemonteerd om de bak, cabine en knikpunt te vergrendelen bij onderhoudswerkzaamheden, zodat deze geheel veilig kunnen worden uitgevoerd. 
 
Optioneel zijn de machines in de werkplaats bij Van der Spek opgebouwd met diverse opties die gewenst waren door G.M. Damsteegt B.V.  
 
G.M. Damsteegt B.V. is een verhuurder van bemand en onbemand grondverzet- en recyclingmaterieel in alle klassen. Het bedrijf is begin jaren ’90 opgericht en is begonnen met de verhuur van graafmachines. 
 
In de loop der jaren is G.M. Damsteegt B.V. uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 100 werknemers en meer dan 180 machines waaronder: rupskranen, mobiele kranen, rupsdumpers, wieldumpers, shovels, verreikers, tractoren met aanbouwwerktuigen en baggermaterieel. Om te blijven inspelen op de vragen uit de markt heeft G.M. Damsteegt een recyclingtak toegevoegd aan het bedrijf. In deze recyclingtak heeft men in korte tijd diverse zeefmachines, shredders en mobiele transportbanden opgenomen voor de verhuur.
 
Aangezien het snel en flexibel reageren op de wensen van de opdrachtgevers bij de G.M. Damsteegt zeer hoog in het vaandel staan heeft Damsteegt besloten om te antwoorden op de vragen uit de markt en de Bell dumpers toe te voegen aan het materieelpark
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines