Liebherr-torenkraangeweld in Rotterdam

doorVan der Spek

Liebherr-torenkraangeweld in Rotterdam

Datum: 19-nov-14

Bij de nieuwbouw van het Erasmus MC, universitair medisch centrum te Rotterdam, wordt gebruik gemaakt van een aantal zeer grote Liebherr torenkranen.
Op en rond de huidige locatie aan de ‘™s-Gravendijkwal in het centrum van Rotterdam wordt dit project gerealiseerd door Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC, bestaande uit BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten.

Vanaf de start van de nieuwbouw, oktober 2009, is er al een aantal Liebherr kranen ingezet, o.a. een 550 EC-H20 Litronic en een 630 EC-H20 Litronic. Ook voor deze laatste fase zijn er drie, bij Van der Spek ingehuurde, Liebherr torenkranen in bedrijf welke geleverd worden via Bam Materieel en Ballast Nedam Materieel. Voor deze fase zijn het een 550 EC-H20 Litronic, een 630 EC-H20 Litronic en als grootste kraan de Liebherr 1000 EC-H40 Litronic. In een latere fase zal nog een 550 EC-H Litronic ingezet worden.

Voor Van de Spek is het in Nederland het tweede project waar een dergelijke imposante kraan geplaatst wordt.
Het nieuwste vlaggenschip onder de torenkranen van Liebherr met een maximale last van 40 ton werd tijdens de afgelopen Bauma vorig jaar april in Muenchen vol trots gepresenteerd.
Bij de ontwikkeling van deze 1000 EC-H is door Liebherr veel aandacht geschonken aan optimalisering van het transport en de montage van de grootste torenkraan uit het leveringsprogramma. Zo kan de volledige bovenbouw van de kraan vervoerd worden in standaard trailers of containers. Giekdelen kunnen eventueel in de torenstukken worden getransporteerd.
De montagetijd wordt zo kort mogelijk gehouden door consequente toepassing van Liebherr’™s ‘Connect and Work’. Deze doordachte oplossingen zijn te vinden in de verbindingen van de giek en contragiek, de draaikransfundatie, cabine en bordessen, maar ook in de electrische stekkerverbindingen naar onder andere het hijswerk.

Het reeds eerder geintroduceerde torensysteem 1000HC met een vierkantsmaat van 3,40 m zorgt door de monoblock bouwwijze verder voor een snelle en eenvoudige montage.
In bedrijf kunnen ook zware lasten op de milimeter nauwkeurig geplaatst worden door middel van de uit de andere Liebherr Litronic-kranen bekende ‘Micromove’ schakelaar.

Mede door het gebruik van deze geweldenaars van Liebherr vordert de nieuwbouw van het Erasmus MC in snel tempo.
Om belangstellenden en nieuwsgierigen te informeren omtrent de ontwikkelingen van het nieuwe ziekenhuisgebouw worden er op 20 en 27 november speciale seminars georganiseerd. Meer informatie kunt u vinden op: http://www.erasmusmc.nl/nieuwbouw/

De drie Liebherr torenkranen zullen naar verwachting blijven staan tot begin 2016.

Foto’s: De Jong Luchtfotografie Zeist

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines