Search
Close this search box.

Liebherr 1000 EC-B 125 in actie bij windmolenbouw

doorVan der Spek

Liebherr 1000 EC-B 125 in actie bij windmolenbouw

Datum: 1-jun-15

Met het hijsen van een complete voor-geassembleerde windmolenrotor van 70 ton naar 142,5 meter hoogte toont de krachtigste Liebherr torenkraan, de 1000 EC-B 125, zijn krachten.

De rotor met een diameter van 113 meter is in één stuk compleet naar boven gehesen om in één keer gemonteerd te worden. Door deze manier van opbouw is de montagetijd van de windmolen aanzienlijk ingekort.

Om deze klus te kunnen uitvoeren is de Liebherr 1000 EC-B 125 opgebouwd tot een haakhoogte van 155,5 meter met slechts één verankering aan de windmolen. Om de plaatsing zeer precies te kunnen uitvoeren is de kraan standaard uitgevoerd met MICROMOVE-functie, waarmee de hijsbewegingen tot in de kleinste manoeuvres kunnen worden aangestuurd. 

Het grote voordeel van de Liebherr 1000 EC-B 125, die voornamelijk is ontwikkeld voor de opbouw van windmolenparken, is dat hij maar de helft van de oppervlakte nodig heeft voor opbouw ten opzichte van traditionele rupskranen met gelijke capaciteit. De afzonderlijke delen zijn zeer eenvoudig aan te voeren, hebben geen zeer zware transportgewichten en – zeker niet onbelangrijk – voor het transport zijn geen hele speciale vergunningen noodzakelijk. De torenkraan kan daarom over normale wegen worden aan- en afgevoerd.

De fundatie waar de kraan op geplaatst wordt, kan in de toekomst gebruikt worden voor het opstellen van onderhoudsmachines zoals hoogwerkers of telekranen.Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines