Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leveringsprogramma recycling- en overslagmachines Van der Spek Vianen/Marijs recyclingtechniek ruim vertegenwoordigd op de TKD 2010

doorVan der Spek

Leveringsprogramma recycling- en overslagmachines Van der Spek Vianen/Marijs recyclingtechniek ruim vertegenwoordigd op de TKD 2010

Datum: 17-mei-10

Nadat vele machines op de Bauma 2010 zijn getoond aan het grote publiek is het nu de beurt aan de TKD, die wederom in Barneveld wordt gehouden, om de nieuwste machines te tonen.

Op de TKD zal naast het kavel van Van der Spek Vianen B.V., waar alles wordt getoond op het gebied van grondverzet en grondverdichting met o.a. Hyundai graafmachines en wielladers, Bell dumpers en Dynapac grondverdichtingswalsen, een ruim kavel worden gevuld door het recycling- en overslag leveringsprogramma van dochterbedrijf Marijs Recyclingtechniek uit Mariënberg.

Powerscreen :
Van Powerscreen zullen voor het eerst tijdens een TKD de zeefmachines van Powerscreen en de brekers Van Powerscreen Pegson in de gelijke Powerscreen kleur getoond worden. Door het samenvoegen van de twee merken is ook gekozen voor gezicht naar buiten en dat is de welbekende Powerscreen kleur geworden.

Uiteraard zal de zeer veel geziene Powerscreen Pegson Metrotrak rupspuinbreker worden opgesteld op de TKD. De Powersreen Pegson Metrotrak is optioneel uitgevoerd met een hydraulisch verstelbare breekopening waardoor het zeer eenvoudig en snel mogelijk is de breekopening te verstellen.

De invoeropening van de M-serie kaakbreker is 900 mm breed en 600 mm diep. Voordat het materiaal de breker inloopt gaat het eerst over de geïntegreerde voor-afzeving die in de opgaventrechter zit. Het voordeel hiervan is dat de capaciteit omhoog gaat en de slijtage naar beneden doordat de fijne fracties door de bypass rechtstreeks onder de breker uitkomen en niet door de breker gevoerd hoeven te worden.

De aandrijving van de Metrotrak wordt uitgevoerd door een CAT6.6 ACERT Tier-III motor met een vermogen van 188 PK bij 1800 rpm. Aan deze 6-cilinder dieselmotor zitten David Brown hydrauliek pompen gemonteerd die zorgen voor de aandrijving van de verschillende componenten op de machine. De bekkenbreker wordt rechtstreeks (V-snaren) via een koppeling door de motor aangedreven.

Marijs Recyclingtechniek B.V. uit Mariënberg meldt met trots dat de eerste Powerscreen Pegson XR 320SR roterende breker is getoond op de Bauma in München. Deze combi-breker had hier zijn wereldpremière. De combi-machine heeft een na-geschakelde zeefbox van ruim 4000 mm met een retourband voor het direct terugvoeren van de overkorrel. Marijs zal alles in het werk stellen om deze primeur ook naar Barneveld te krijgen.

De bijna 40 ton wegende Powerscreen Pegson XR 320SR is voorzien van een 8,5 tons roterende breker welke in een inloop heeft van wel 1130 mm breed en 800 mm hoog. De rotorsnelheid kan eenvoudig worden geregeld tussen de 33 en 40 meter per seconde.

De prallwerken van de roterende breker zijn hydraulisch afgeveerd. Deze hydraulische beveiliging zorgt ervoor dat, zodra er een onbreekbaar deel in de breker komt, de prallwerken direct kunnen opklappen, zodat het onbreekbare deel geen grote schade kan toebrengen aan de breker.

Een 1900 mm lange grizzly-zeef zorgt in de opgavenbunker voor een goede voor-afzeving van de fijne fractie. Deze fijne fractie gaat direct door naar de trilvoeder onder de breker en hoeft dus niet door de breker waardoor er minder slijtage ontstaat en hogere capaciteiten mogelijk zijn.

Een 6-cilinder Caterpilar C9 ACERT met 325 PK zorgt voor de aandrijving van de machine. De motor drijft de breker rechtstreeks aan via een elektro-hydraulisch bediende koppeling. Door deze directe aandrijving gaat er geen vermogen verloren en is een gunstig brandstofverbruik het resultaat. Daarnaast kan de motor direct reageren als er bij het breken van zware delen meer vermogen gewenst is. Er is geen vertraging door eventuele hydro-pompen of generatoren.

Ook zal natuurlijk de welbekende Powerscreen Warrior-serie, die zijn strepen de afgelopen jaren ruim heeft verdiend als zeer breed inzetbare zeefmachine, aanwezig zijn. De Powerscreen Warrior 800 en Warrior 1400 zullen in volle glorie te zien zijn.

Telestack :
Verder zal er ook TC621 worden getoond, hierbij staat de TC voor “track” de 600 voor 600 ton/uur en de 21 voor 21 meter lengte. Deze serie banden bestaat uit de TC418, TC421, TC621,TC624. De TC621 kan tot wel 2200 ton productvoorraad opbouwen onder de band. Door deze banden kan een breker of zeefmachine vaak wel een dag zonder laadschop draaien. Tevens kunnen deze banden voorzien worden van een trechter van wel 7 m³ waardoor er eenvoudig schepen beladen kunnen worden, of bij het lossen van schepen met een overslagkraan kan men gelijk een hoge voorraad opbouwen op een kleine oppervlakte.

Terex-Fuchs :
Het door Van der Spek Vianen alle vele tientallen jaren geïmporteerde Terex-Fuchs zal worden getoond met een Terex-Fuchs MHL335D in recycling uitvoering.
Deze Terex-Fuchs MHL335D is uitgevoerd met 4 stempelpoten en een optioneel extra schuifblad aan de voorzijde van de machine voor het opschonen van de werkplek. Natuurlijk is de machine ook uitgevoerd met een omkeerfan voor de radiatoren. Zoals standaard op alle Terex-Fuchs machines is ook deze MHL335D voorzien van los geplaatste radiatoren voor koelvloeistof, motorolie, hydrauliekolie en airconditioning zodat deze goed te reinigen zijn en er geen materiaal ertussen kan ophopen. Natuurlijk heeft deze machine ook een standaard hydraulisch verstelbare cabine voor goed zicht op de werkvloer en bij het beladen van containers en vrachtwagens.

Van der Spek, Bouwmachines