Helmondse Schroothandel voegt Fuchs MHL360F toe aan machinepark.

doorVan der Spek

Helmondse Schroothandel voegt Fuchs MHL360F toe aan machinepark.

De Helmondse Schroothandel heeft op haar vestiging in Waalwijk een nieuwe 48 tons  betrouwbare- en zuinige capaciteitsmaker in gebruik genomen. De nieuwe Fuchs MHL360F vervangt na tienduizenden tevreden draaiuren een eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Fuchs MHL360D.

Op de locatie in Waalwijk zal de nieuwe Fuchs MHL360F gebroederlijk gaan draaien met een vorige jaar geleverde Fuchs MHL360F. Naast deze Fuchs machines zijn nog diverse andere Fuchsen en een Hyundai laadschop werkzaam op de locaties in Helmond en Waalwijk.

Van haven tot recyclinglocatie is de Fuchs MHL360F bekend om zijn degelijke- ,duurzame-, comfortabele- en veilige karakter dat in het gehele ontwerp naar buiten komt zodat er ieder draaiuur gebruik van kan worden gemaakt. 

De basis van het degelijke ontwerp is te vinden in de uiterste stabiele onderwagen die bij de wielmobiele uitvoering is voorzien van vier stempelpoten op iedere hoek van de onderwagen.

De draaikrans die is voorzien van een dubbele rij lagers is centraal midden op de onderwagen geplaatst zodat de machine stabiel blijft staan tijdens de uit te voeren werkzaamheden.

Een pendelende achteras is standaard en zorgt tijdens het rijden voor juist contact met de ondergrond zelfs als deze niet vlak is.

Op de onderwagen is de bovenwagen geplaatst welke compleet is ontworpen met de op- en overslagwerkzaamheden in gedachten. Hierbij valt de ophanging van de giek direct op, deze is voor op de bovenwagen geplaatst en zeer zwaar- en degelijk uitgevoerd waarbij de staalbouw doorloopt op de gehele bovenwagen. Zowel de ophangingen van de giek als de hefcilinders zijn zo uitgevoerd dat ze tweezijdig worden ondersteund. Vier pennen zorgen dat het krachtenspel optimaal worden opgevangen en verdeeld in de rest van de bovenbouw. Door deze plaatsing van de giek heeft de machinist ook optimaal zicht op de uit te voeren werkzaamheden.

De Fuchs MHL360F is met een rechte giek configuratie geleverd met een bereik van 19,5 meter aan de buitenzijde van de grijper. Het bereik van hart draaikrans tot grijperpen bedraagt 18,0 meter.

Dankzij de duurzame- en zuinige Deutz TCD 7.8 L6 cilinder motor is de Fuchs MHL360F één van de zuinigste machines is de markt. Het gebruik van het vermogen van 190 kW kan middels verschillende programma’s in de besturing door de machinist eenvoudig worden ingesteld zodat altijd de optimale  combinatie wordt gebruikt tussen de motor en het hydraulische systeem met een laag brandstofverbruik als gevolg. De compleet gescheiden koelers voor olie, hydrauliek, koelvloeistof en airco zorgen voor de beste koeling die in de markt beschikbaar is. Door deze optimale koeling draaien de koelvans minder met een laag geluidniveau en brandstofniveau als gevolg. Uiteraard is de motor een Stage-V uitvoering met de laagste emissie uitstoot.

Aan de motor is een uiterst efficiënt hydraulisch systeem van Rexroth gemonteerd dat bestaat uit drie pompen. Twee worden ingezet voor het aansturen van de giek, lepelsteel en grijper waarbij de derde alleen wordt ingezet voor het zwenken van de machine. Door deze opbouw is de machine zeer efficiënt en snel en wordt er weinig brandstof verbruikt. In totaal is 700 liter/min beschikbaar vanuit het hydraulische systeem.

De FOX-cabine die op de Fuchs MHL360F is geplaats is voorzien van alle comfort voor de machinist.

Dankzij de ruime schuifdeur geeft toegang tot de luxe cabine waarin alle functies van de machine optimaal bedient kunnen worden. Natuurlijk is de stoel- en console in te stellen op de wensen van de machinist zodat een ideale zitpositie ontstaat. Standaard heeft de cabine een zichthoogte van 5,8 meter en kan bij de Helmondse Schroothandel ook nog 2,2 meter naar voren worden geplaatst.

Dankzij het zeer ruime onderhouds- en werkplatform op de bovenwagen kan de machinist zeer veilig en eenvoudig zijn werkzaamheden uitvoeren. Er kunnen geen onveilige situaties ontstaan door op de bovenwagen te hoeven klimmen voor o.a. tank- en controle werkzaamheden. Aan de rechterzijde is een uitklapbare toegangstrap die toegang geeft naar het bordes.

Helmondse Schroothandel B.V.

Met inmiddels de derde generatie aan het roer is de Helmondse Schroothandel uitgegroeid van een lokale inzamelaar en opkoper van oud metaal, tot een toonaangevend bedrijf in de markt van de metaalrecycling en is actief in Nederland, België en Duitsland.

Enerzijds wordt staalschroot en non-ferro metaal dat vrijkomt bij sloopwerken en industriële bedrijven verzamelt met eigen logistiek materieel. Anderzijds wordt veel materiaal door zowel particulieren, handelaren, midden- kleinbedrijf als bouw en industrie aangeleverd op hun werven in Helmond en Waalwijk.

Beide vestigingen zijn uitgerust met de modernste middelen die voor de inzameling, verwerking en afvoer van gecertificeerde producten nodig zijn en tevens zijn beide vestigingen ingericht volgens de meest recente Europese richtlijnen op het gebied van milieu en omgeving. In Waalwijk heeft de locatie een eigen kade waarop schepen geladen en gelost kunnen worden.