Search
Close this search box.

Grote Liebherr torenkranen bouwen vijsterrenbios

doorVan der Spek

Grote Liebherr torenkranen bouwen vijsterrenbios

Datum: 23-sep-16

Van der Spek Vianen B.V. verhuurt 2 stuks Liebherr 630 EC-H20 Litronic aan Remmers Bouwgroep voor de bouw van een nieuwe Euroscoop megabioscoop in Schiedam.

Dit wordt de derde Nederlandse vestiging van de Belgische onderneming, na Tilburg en Maastricht. Het complex krijgt elf zalen met in totaal circa 2.600 stoelen, vier horecagelegenheden en een fitnessruimte. Die laatste loopt al vooruit op het hotel dat pal tegen de bioscoop zal worden gebouwd.
De megabioscoop komt te liggen tussen station Schiedam en de snelweg A20. Volgens Euroscoop-directeur Luc Van De Casseye een perfecte plek: "Je zit hier aan de op- en afrit van de snelweg en vlakbij het station." Dat is niet alleen van belang voor de bereikbaarheid als de bioscoop volgend jaar in gebruik is genomen, maar zeker ook voor de aanvoer van bouwmaterialen tijdens de bouw.

Beide Liebherr torenkranen uit de huurvloot van Van der Spek zijn uitgevoerd met een gieklengte van 61,4 m en hebben op de punt nog een capaciteit van 10.500 kg. Aan de hoogste kraan is tevens een nieuwe machinistenlift van het type LiUp gemonteerd. Dit is de eerste keer dat dit nieuwe liftsysteem van Liebherr door Van der Spek in Nederland toegepast wordt. De LiUp machinistenlift heeft een aantal unieke kenmerken. Zo beweegt de lift zich volledig in de toren en is er geen aparte stroomvoorziening nodig doordat de lift is uitgevoerd met een lithium-ionen accu die opgeladen wordt telkens als de liftcabine naar beneden gaat. Bovendien kan de lift op de opslag volledig voorgemonteerd worden en kunnen de ladderelementen na demontage blijven zitten in de torenstukken.

De kranen blijven tot begin 2017 staan. In het voorjaar zullen de eerste films getoond worden.

foto’s: Jelco Stouthandel

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines