Grootste betonpomp van West-Europa in gebruik genomen

doorVan der Spek

Grootste betonpomp van West-Europa in gebruik genomen

Het zal niemand ontgaan zijn, de grootste betonpomp van West-Europa is in Nederland! Slechts twee maanden na de ingebruikname van de nieuwe CIFA K60H, had Verhoeven Bedrijfsvloeren uit Zijtaart vandaag de absolute primeur.

De op een 6-assig Mercedes-Benz truckchassis gemonteerde CIFA K67H betonpomp heeft met zijn 7-delige mast een reikhoogte van bijna 67 meter. En dat deze pomp ook een groot bereik horizontaal heeft, is op de foto’s duidelijk te zien. Om de volledige machine met gestrekte mast in beeld te krijgen moet behoorlijk wat afstand genomen worden.

Om gewicht te besparen zijn de laatste 4 mastdelen uitgevoerd in carbon. Hierdoor is het mogelijk dat een dergelijk grote betonpomp op een 6-assig chassis gemonteerd kan worden.

Door Van der Spek Vianen B.V. zijn de afgelopen jaren al diverse pompen en mixerpompen uit de Carbotech serie, voorzien van carbon mastdelen, uitgeleverd.

De CIFA K67H voor Verhoeven is op dit moment de grootste betonpomp in West-Europa en is de eerste van dit type voorzien van de Smartronic Advanced optie. Dit systeem biedt, naast de opties op de Smartronic uitvoeringen, ook de mogelijkheid voor automatisch in- en uitvouwen en mastdemping.

Een LCD-kleurenscherm en de onvolprezen en bijzonder flexibele afstempelbeveiliging van CIFA  behoren al standaard tot het Smartronic-pakket.

Na een uitgebreid testprogramma bij de CIFA-fabriek in het Italiaanse Senago arriveerde de betonpomp eind vorige week in Vianen. Daar is in de werkplaats met man en macht gewerkt om de nodige accessoires op te bouwen en de pomp gereed te krijgen voor zijn eerste teststort vandaag.

Bovendien is de machine in Vianen ook nog eens een aantal uur volcontinu belast in een eigen testopstelling om er zeker van te zijn dat de pomp probleemloos in gebruik genomen kon worden.

Tussendoor is de pomp ook nog bij Louwman in Veghel geweest voor de nulbeurt en afleveringscontrole.

De komende periode zal de machine op diverse bouwplaatsen getest worden in de praktijk onder het toeziend oog van de monteurs van Van der Spek Vianen B.V. en van CIFA.

Machinist Roy werd door monteurs Guus en Kevin wegwijs gemaakt met de nieuwe machine. Doordat hij de afgelopen 2 maanden al met de nieuwe CIFA 60m pomp onderweg was geweest, leverde dat geen problemen op.

Ondanks de grootte van de pomp en de totale lengte van bijna 15 meter is de pomp erg compact en op de bouwplaats goed op te stellen.

Het door Louwman in Veghel geleverde Mercedes-Benz chassis is door de gestuurde 1e, 2e, 3, en 6e as zowel op de weg als op de bouwplaats enorm wendbaar en eenvoudig te besturen.

Eigenaar Chris Verhoeven stond vol trots bij de eerste betonstort in Lieshout te kijken en liet zich de taart die Jarno Spruit, vertegenwoordiger van Van der Spek Vianen B.V., had meegenomen goed smaken.

“Met deze grote betonpomp van CIFA gaan we ons nog meer onderscheiden in de markt. Met de K60H en deze nieuwe K67H van CIFA hebben we twee belangrijke troeven in handen in een markt die vraagt om steeds meer passende oplossingen op complexere bouwprojecten. Die kunnen we met de grote betonpompen die we in de vloot hebben zeker bieden aan onze klanten.”

Met zijn opvallende blauw-grijze kleurstelling zal de nieuwe CIFA-betonpomp zeker een bekende verschijning gaan worden op diverse bouwplaatsen.