Euregio Recycling neemt Powerscreen Warrior 1800 in gebruik

door-Van der Spek-

Euregio Recycling neemt Powerscreen Warrior 1800 in gebruik

Van der Spek Vianen heeft onlangs een rupsmobiele Powerscreen Warrior 1800 zeefmachine met duurzame Stage-V motor afgeleverd bij Euregio Recycling.

Euregio Recycling is een familiebedrijf met vestigingen in Born en Zutendaal waar vele te recyclen metaalhoudende stromen worden verwerkt door het moderne- en innovatieve machinepark dat op beide vestigingen aanwezig is. Euregio heeft o.a. een 5.000 pk sterke shredder die vele producten kan verwerken. Voor de verwerking van de verschillende stromen heeft Van der Spek in de afgelopen jaren diverse Steinert scheidingmachines geleverd voor de verschillende installaties die Euregio Recycling werkzaam heeft.

De Powerscreen Warrior 1800 vult het moderne machinepark aan en zal waar nodig ingezet worden voor het verwerken van de verschillende stromen.

Powerscreen Warrior 1800

De Warrior 1800 weegt 32 ton en is voorzien van een dubbeldeks zeefbox met een lengte van 4900 mm en een breedte van 1.500 mm. Een groot voordeel van deze zeefbox is dat zowel het boven- als onderdek van gelijke afmeting is, waardoor bij de 1.800 een zeefoppervlakte van 14,640 M² ontstaat. De zeefbox van de Warrior heeft standaard een amplitude van 12mm, waardoor de zeef erg “ agressief “ is voor het te zeven materiaal. Hierdoor is het mogelijk om in elkaar hakende producten en kleine fracties met grote capaciteiten te zeven.

Deze zwaar- en degelijk gebouwde zeefbox is samengesteld uit zogeheten Huck-bolts, die gezien kunnen worden als de klinknagels van de huidige tijd. De Huck-bolts worden middels hydraulisch gereedschap aangetrokken, waarbij een borgmoer wordt vastgedrukt tot een vooraf ingestelde kracht. Als deze kracht is bereikt, breekt het overige deel af en zit hij vast. Door deze bouwwijze is de zeefbox enorm sterk en kan hij hoge krachten verwerken doordat de Huck-bolts zorgen dat de box ondanks zijn stabiliteit toch flexibel kan zijn. Een groot voordeel is dat er geen laswerk wordt toegepast om de zeefbox samen te stellen en er geen risico is dat hij gaat scheuren. Tevens lopen Huck-Bolts nooit los, wat bij andere zeefboxen tot scheurvorming kan leiden wanneer dit gebeurt bij normale bout-/moerverbindingen.

De Warrior 1800 is voorzien van een hydraulisch te liften zeefbox , zodat het wisselen van zeefdekken sneller kan worden uitgevoerd. Ook wordt het zuiver maken van de zeef bij het wisselen van te zeven materiaal eenvoudiger. 

De seriematig gemonteerde bordessen aan beide zijden van de zeefbox zorgen voor een veilige rondgang bij controle van de machine. Op alle componenten, die gesmeerd moeten worden, zijn gecentraliseerde smeerposities bevestigd zodat dit veilig en vanaf grondniveau kan gebeuren.

De machine is voorzien van 900mm brede afvoerbanden op de fijne- en middenfractie, om grote capaciteiten goed af te kunnen voeren. De banden zijn standaard in snelheid te regelen, zodat er geen banden onnodig hard te hoeven lopen De overmaat wordt afgevoerd door een 1.400 mm brede band zodat grote delen zonder problemen weer van de machine afkomen.

De brede bunker die is gemonteerd is voorzien van een 1.300mm brede opvoerband. Belading met een graafmachine of overslagmachine is dus geen enkel probleem als de machine los opgesteld staat.