Zoek
Sluit dit zoekvak.

3de nieuwe Hyundai rupskraan geleverd aan Daanen Altforst B.V.

doorVan der Spek

3de nieuwe Hyundai rupskraan geleverd aan Daanen Altforst B.V.

Datum: 13-jan-17

Ook op de editie 2016 van de Opendagen van Van der Spek Vianen stond weer een nieuwe Hyundai rupskraan voor Daanen Altforst B.V. Tijdens de Opendagen in 2015 was een nieuwe Hyundai HX260L opgesteld, nu de eer voor een nieuwe Hyundai HX300L die gelijk begin januari in actie ging bij één van de rupsmobiele brekers van Daanen. 

Als eerste is er begin 2014 een nieuwe Hyundai R220-9A geleverd, de goede ervaringen die werden opgedaan met deze machine zorgde dat in 2015 een nieuwe Hyundai HX260L werd toegevoegd aan het machinepark van Daanen. Nu de eer aan de HX300L om het aantal Hyundai ’s bij Daanen op drie te brengen. 
 
Om zeker te zijn dat een Hyundai HX300L de juiste keuze was om optimaal één van hun rupsmobiele brekers te gaan  beladen is er met een machine eerst proefgedraaid op een recyclinglocatie. Hierbij kwam zeer snel de conclusie dat de 33 tons wegende HX300L de machine was die voldeed aan alle wensen die Daanen stelde. Naast de grote kracht viel ook gelijk de souplesse en snelheid op waarmee de machine eenvoudig zijn werk uitvoerde. 
 
Net als alle Cummins motoren van de  Hyundai HX-serie is ook de HX300L voorzien van een DOC-Katalysator welke in combinatie met Ad-Blue zorgt voor het continu reinigen van de uitlaatgassen.  Hierdoor is de montage van een actief- of passief roetfilter niet nodig bij een Hyundai HX-machine en behoort het regelmatig regenereren tot het verleden. Het is compleet een onderhoudsvrij systeem.
 
De nieuwe Hyundai HX300L is standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist John van de Akker van Daanen zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, zoals wij kennen van de smartphone, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een “Haptic”knop. Via deze draai- en druk zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij ook  via deze display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden zodat er snel een eenvoudig gewisseld kan worden. 
 
Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machine van Daanen voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn voor-, achter- en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekend. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.
 
Op wens van Daanen is de machine voorzien van een af-fabriek gemonteerd verzwaard contragewicht voor extra stabiliteit bij het beladen van de breker met grote capaciteiten. Brede treeplanken aan beide zijden over de gehele lengte van de graafmachine zorgen dat de machinist altijd veilig rond de machine kan ongeacht de ondergrond waar hij staat. Tevens is de machine van Daanen uitgevoerd met een Groeneveld centrale smeering zodat de machine altijd optimaal wordt gesmeerd. Extra werkverlichting draagt zorg voor een veilige werkomgeving bij het werken in de vroeg- en late uren. 
 
Met de levering van de nieuwe HX300L is de derde Hyundai graafmachine in het uitgebreide machinepark bij Daanen een feit. Naast diverse andere graafmachines en laadschoppen heeft Daanen ook twee rupsmobiele puinbrekers waarmee men in het gehele land op locatie mobiel puin breekt. 
 
Daanen Altforst B.V. is in 1983 opgericht door Nol Daanen. Toen deze een opvolger zocht om de leiding van zijn bedrijf over te nemen, pakten vader en zoon (Eef) Daanen deze kans met beide handen aan. Daanen Altforst B.V. was geboren.
Het bedrijf was destijds gevestigd in Altforst en aanvankelijk bestond het werk uitsluitend uit het aanvoeren van klei naar steenfabrieken. Langzaamaan kwam er meer, en meer divers, werk. Er werd geïnvesteerd in een moderner materieel en in 1985 werd de eerste graafmachine gekocht. Met deze uitbreiding van het materieel ging ook het aannemen van het eerste personeelslid gepaard.

In 1990 kwam ook de jongste telg van het gezin Daanen, Ronald, in het familiebedrijf werken. Vanaf 2005 houd het bedrijf zich ook bezig met het mobiel breken door geheel Nederland. Het bedrijf groeide gestaagd en in 2005 zijn we daarom verhuist naar de Melkweg in Dreumel. 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines