Zoek
Sluit dit zoekvak.

190 ton Hyundai rupsgraafmachines voor KWS

doorVan der Spek

190 ton Hyundai rupsgraafmachines voor KWS

Datum: 23-feb-15

Van der Spek Vianen meldt met trots dat er vijf nieuwe Hyundai rupsgraafmachines met een totaalgewicht van 190 ton verkocht en geleverd zijn aan de KWS.

Vier van de machines waren tijdens de traditionele Open Dagen bij Van der Spek Vianen al te zien. Twee machines waren al gespoten in de herkenbare bedrijfskleuren van de KWS, één machine stond in de bedrijfskleuren van dochterbedrijf Romers Grondverzet en de laatste was een Hyundai R430-9A die nog in de originele Hyundai kleuren te bewonderen was. Deze is na opbouw ook in de kleuren van de KWS gespoten.

Deze laatste machine is nog toegevoegd aan de order voor de machines na de zeer goede ervaringen en zeer positieve resultaten voor het brandstofverbruik van de eerst geleverde Hyundai R430-9A in september vorig jaar.

De totale order bestaat uit vijf rupsgraafmachines; twee stuks Hyundai R430-9A, twee stuks R300-9A en een Hyundai R260-9A. Alle machine zijn gespoten in bedrijfkleuren en geheel naar wens van de klant en gebruikers uitgerust door de technische dienst in de werkplaats van Van der Spek in Vianen.

Na zeer uitgebreide testen met de verschillende machinetypen van de verschillende leveranciers in vele soorten inzetten is door KWS en de gebruikers van de machines gekozen voor de combinatie Hyundai en Van der Spek als leverancier voor de nieuwe rupsgraafmachines. Bij deze testen is naast de kracht, omgezette tonnen en kuubs, gebruiksgemak, veiligheid en comfort ook zeer nauwkeurig bijgehouden hoe de brandstofverbruiken zich hebben verhouden. Ook hierbij kwam Hyundai weer zeer goed na voren. Kort maar krachtig; “het gehele plaatje klopt gewoon”.

KWS Infra is marktleider in de wegenbouw en de productie van asfalt in Nederland. Ze hebben een landelijke dekking en zijn decentraal georganiseerd met regionale vestigingen dochters & deelnemingen. KWS is zowel actief met de aanleg van grote, gecompliceerde en multidisciplinaire (infrastructurele) projecten als met kleinschalige projecten voor lokale overheden en particulieren.

Voor KWS was het niet de eerste keer dat zij kennis maakte met de Hyundai graafmachines. In 2006 werden door Van der Spek ook al twee Hyundai R450-7 geleverd die tot op de dag van vandaag nog iedere dag hun producties maken. Daarnaast draaien er bij diverse dochterbedrijven van KWS ook vele Hyundai laadschoppen, deze zijn werkzaam op de asfaltmolens en zand- en puindepots in het gehele land.

Hyundai R430-9A’s
De twee zwaarste machines, de ruim 45 ton wegende Hyundai R430-9A’s, zijn uitgevoerd met een giek/lepelsteelconfiguratie van 6.500 mm giek en 3.200 mm lepelsteel, waarmee de machine een bereik heeft van ruim 11.000 mm op het maaiveld.

De machines worden aangedreven door een zeer duurzame en zuinige Cummins QSL9 6-cilinder dieselmotor die een vermogen levert van 231 kW. De motoren voldoen aan de laatste emissie-eisen.

De R430-9A heeft een geavanceerd en gepatenteerd Kawasaki hydrauliek systeem met negatieve controle voor perfecte bediening. Het brandstofbesparende regeneratie systeem op de hef- en knikcilinders is standaard op de machine en zorgt naast optimale kracht voor iedere functie voor een zeer laag brandstofverbruik. De maximale oliestroom is  2 x 315 ltr./min. bij een druk van 330 bar. Door de Powerboost kan deze tijdelijk worden opgevoerd tot 360 bar.

Beide R430-9A’s zijn gespoten in de KWS huiskleuren.

Hyundai R300-9A’s
De twee Hyundai R300-9A’s zijn gelijk uitgevoerd, echter zijn op het eerste gezicht geheel verschillend. De ene machine is gespoten in de KWS bedrijfskleuren terwijl de ander is gespoten in de Romers Grondverzet kleuren.

Romers Grondverzet maakt deel uit van Koninklijke Volker Wessels Stevin, Romers Grondverzet is onderdeel van KWS Infra bv. Ze werken veelvuldig samen met zusterbedrijven uit het concern bij de verwerving en uitvoering van multidisciplinaire projecten. Binnen de sector infrastructuur is tussen de VolkerWessels-bedrijven, die hier actief in zijn, een samenwerkingsverband opgericht onder de naam VolkerInfra.

Voor de aandrijving van de 32-tons zware Hyundai R300-9A is net als bij de Hyundai R430-9A een Cummins motor verantwoordelijk. Ditmaal een Cummins QSB 6.7 6-cilinder dieselmotor met 168 kW. Deze motor kan door zijn zeer groot vermogensbereik in de ECO-mode tussen de 1.300 en 1.450 toeren al zijn kracht geven, waardoor een laag brandstofverbruik gegarandeerd is.

Het geavanceerde CAPO-systeem “Computer Assisted oPtimization System” zorgt voor een optimale afstemming tussen het motor- en hydrauliek vermogen. Hierdoor wordt naast een zeer fijn in de hand liggende machine gezorgd voor een optimaal verbruik van de brandstof.

Hyundai R260-9A
We willen hem zeker niet beschrijven als de kleinste van de geleverde machines, maar wel als de meest compacte van de vijf. De in KWS bedrijfskleur gespoten Hyundai R260-9A zal naast het werken op grotere werken ook op de kleinere en compacte werken te vinden zijn. Door zijn compactere afmetingen kan hij vaak wel op de kleinere locaties worden ingezet waar zijn grotere broers eenvoudig te groot of te zwaar worden.

Net als de R300-9A wordt de R260-9A aangedreven door een Cummins QSB 6.7 6-cilinder dieselmotor, ditmaal met 140 kW. Ook deze drijft net als bij de andere vier machines Kawasaki hydrauliekpompen aan die door hun geavanceerde en gepatenteerde systemen zorgen voor de optimale verdeling tussen kracht en snelheid.

Om zo breed mogelijk te kunnen worden ingezet zijn alle machines voorzien van vele hydraulische functies, waarmee allerlei uitrustingstukken zonder problemen kunnen worden aangesloten. Of het nu om een kantelbak, sorteergrijper of trilblok gaat, alle machines kunnen door hun hydraulische snelwissel eenvoudig wisselen van uitrustingsstukken. Hiervoor zijn de Hyundai’s zo voorbereid dat deze uitrustingsstukken eenvoudig aangesloten kunnen worden.

Topcon heeft iedere machine voorbereid voor het werken met GPS en enkele machines zijn gelijk voorzien van een compleet systeem, zodat ze voor ieder werk ingezet kunnen worden. Om dit werken op iedere locatie mogelijk te maken zijn ze ook allemaal door Van der Spek overdruk voorbereid en voorzien van een overdruksysteem, zodat de machinist altijd in een zuivere werkomgeving zijn werk kan uitvoeren.

De ruime cabines met rondom uitstekend zicht zijn gemonteerd op siliconen silenceblokken. Deze nemen trillingen beter op en reduceren het geluid in de cabine optimaal voor een stille werkplek. De luxe stoel en consoles zijn op vele verschillende manieren in te stellen voor een optimale zitpositie. Zelfs de joysticks zijn onafhankelijk van de stoel in hoogte verstelbaar. Voor de machinist is er veel opbergruimte inclusief een hot- & cool box. Elektronisch geregelde klimaatcontrole met airconditioning zorgt altijd voor de juiste temperatuur in de cabine.

De machines zijn voorzien van Hi-mate. Met dit moderne Remote Management systeem is eenvoudig middels een internet applicatie toegang te krijgen tot belangrijke machinegegevens zoals brandstofverbruik, locatie, gedraaide uren, onderhoudsplanning en diagnosegegevens.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines