Dubbel duurzame Powerscreen Warrior 1800 geleverd bij Dura Vermeer

doorVan der Spek

Dubbel duurzame Powerscreen Warrior 1800 geleverd bij Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft onlangs een nieuwe elektrisch aangedreven Powerscreen Warrior 1800 in gebruik genomen. Van der Spek Vianen leverde de nieuwe zeef af bij Dura Vermeer Infra Urban Mining Vijfhuizen. Op deze locatie worden bouwpuin, beton en asfalt opgeslagen en verwerkt voor het vinden van een zo hoogwaardig mogelijke toepassing in beton- en asfaltcentrales, projecten of innovatieve producten.

Met de levering van de nieuwe Powerscreen Warrior 1800 heeft Dura Vermeer een primeur voor de Nederlandse markt. De machine is met dual-power aandrijving uitgevoerd, waardoor het zowel elektrisch als door een Stage-V motor kan worden aangedreven. Bij het gebruik van de Stage-V motor kan de machine met HVO-100 brandstof draaien, waardoor de uitstoot tot een minimum wordt beperkt.

Na een uitgebreide instructie door de technische dienst van Van der Spek is de machine direct in gebruik genomen voor het produceren van secundaire materiaalsoorten voor de betonindustrie.

De mobiele machine is eenvoudig te transporteren naar andere locaties. Dura Vermeer Infra Urban Mining heeft eigen productielocaties in Vijfhuizen, Nijmegen en ’s-Gravendeel.

Powerscreen Warrior 1800

De Warrior 1800 weegt 32 ton en is voorzien van een dubbeldeks zeefbox met een lengte van 4.900 mm en een breedte van 1.500 mm. Een groot voordeel van deze zeefbox is dat zowel het boven- als onderdek van gelijke afmeting is, waardoor bij de 1.800 een zeefoppervlakte van 14,640 M² ontstaat. De zeefbox van de Warrior heeft standaard een amplitude van 12mm, waardoor de zeef erg “ agressief “ is voor het te zeven materiaal. Hierdoor is het mogelijk om in elkaar hakende producten en kleine fracties met grote capaciteiten te zeven.

Deze zwaar- en degelijk gebouwde zeefbox is samengesteld uit zogeheten Huck-bolts, die gezien kunnen worden als de klinknagels van de huidige tijd. De Huck-bolts worden middels hydraulisch gereedschap aangetrokken, waarbij een borgmoer wordt vastgedrukt tot een vooraf ingestelde kracht. Als deze kracht is bereikt, breekt het overige deel af en zit hij vast. Door deze bouwwijze is de zeefbox enorm sterk en kan hij hoge krachten verwerken doordat de Huck-bolts zorgen dat de box ondanks zijn stabiliteit toch flexibel kan zijn. Een groot voordeel is dat er geen laswerk wordt toegepast om de zeefbox samen te stellen en er geen risico is dat hij gaat scheuren. Tevens lopen Huck-Bolts nooit los, wat bij andere zeefboxen tot scheurvorming kan leiden wanneer dit gebeurt bij normale bout-/moerverbindingen.

De Warrior 1800 is voorzien van een hydraulisch te liften zeefbox , zodat het wisselen van zeefdekken sneller kan worden uitgevoerd. Ook wordt het zuiver maken van de zeef bij het wisselen van te zeven materiaal eenvoudiger. 

De seriematig gemonteerde bordessen aan beide zijden van de zeefbox zorgen voor een veilige rondgang bij controle van de machine. Op alle componenten, die gesmeerd moeten worden, zijn gecentraliseerde smeerposities bevestigd? zodat dit veilig en vanaf grondniveau kan gebeuren.

De machine is voorzien van 900mm brede afvoerbanden op de fijne- en middenfractie, om grote capaciteiten goed af te kunnen voeren. De banden zijn standaard in snelheid te regelen, zodat er geen banden onnodig hard te hoeven lopen en eventueel uitsorteren van de materiaalstromen nog mogelijk is. De overmaat wordt afgevoerd door een 1.400 mm brede band zodat grote delen zonder problemen weer van de machine afkomen.

Op de machine is een brede bunker gemonteerd, voorzien van een 1.300mm brede opvoerband. Belading met een graafmachine of laadschop is dus geen enkel probleem.

Duurzaam
De Powerscreen Warrior 1800sluit goed aan bij de duurzaamheidsambities van Dura Vermeer. De machine maakt hergebruik van materialen mede mogelijk en geeft zo invulling aan de ambitie “Hergebruik? Zo vaak mogelijk”. De investering helpt mee aan het verduurzamen van de locatie Vijfhuizen. De schonere motor zorgt voor een schonere verbranding. Dit leidt tot minder CO2- uitstoot en draagt bij aan de tweede ambitie: “Uitstoot op 0”.