Categorie archief Liebherr

Van der Spek levert nieuwe Liebherr torenkraan aan Cordeel op project “De Boompjes” in Rotterdam

Afgelopen week is op het project De Boompjes in Rotterdam een nieuwe Liebherr 550 EC-H20 Litronic gemonteerd voor Cordeel Group N.V. met de hoofdvestiging in het Belgische Temse. Deze torenkraan is de eerste van twee Liebherr torenkranen die door Cordeel bij Van der Spek NV/SA zijn aangeschaft voor dit project. Begin volgend jaar zal nog een nieuwe Liebherr 357 HC-L18/32 Litronic topkraan geleverd worden. Beide kranen zijn compleet met torenelementen en GEDA-machinistenliften verkocht.

De Liebherr 550 EC-H20 Litronic is gemonteerd met een gieklengte van 51,5 meter en een vrijstaande haakhoogte van 90 meter. De coördinatie en montage is uitgevoerd door de #hoogbouwspecialisten van Van der Spek Vianen B.V. Een mooi staaltje van ‘internationale’ samenwerking om tot het beste resultaat te komen.

Cordeel Group werd in 1934 opgericht en heeft inmiddels de derde generatie aan het bewind. Door groei en diverse overnames is het bedrijf in de afgelopen tientallen jaren uitgegroeid tot een multifunctionele, internationale speler met o.a. vestigingen in België, Nederland en Servië. Twee jaar geleden werd het spectaculaire nieuwe hoofdkantoor boven het voormalige droogdok van de Boelwerf in Temse in gebruik genomen. Doordat Cordeel zowel in België als in Nederland en Frankrijk actief is, sluit de samenwerking met Van der Spek, met eveneens vestigingen in die landen naadloos aan.

De tekst op de bouwkeet had voor deze Liebherr torenkraan niet toepasselijker kunnen zijn: “EN WEER EEN ICOON ERBIJ!”

Eerste nieuwe Liebherr torenkraan van pakket voor Aannemingsmaatschappij Hegeman

Onlangs is op het project 84 appartementen (Stadspaleizen) in Almere een Liebherr 370 EC-B12 gemonteerd in de bedrijfskleuren van Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. uit Nijverdal.

Deze torenkraan is de eerste van een pakket Liebherr torenkranen dat door Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. bij Van der Spek is aangeschaft met het oog op dit en nog komende projecten in de orderportefeuille.

Begin volgend jaar en eind 2022 zullen nog 3 stuks Liebherr 370 EC-B12 Fiber kranen geleverd worden, eveneens in de bekende groen/blauwe bedrijfskleuren.

Alle kranen zijn uitgerust met reclameborden voorzien van led-verlichting, torenstukken, onderwagens en ‘gepersonaliseerde’ centraalballast met het logo van Hegeman in de zijkant gegoten. Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. verzekert zich met deze aanschaf van de laatste stand der techniek op het gebied van torenkranen.

De Liebherr 370 EC-B12 is standaard uitgerust met een kunststof hijskabel en kenmerkt zich verder door een nieuw design cabine met een kleurendisplay en doordachte, gunstige transportafmetingen. De ontwikkeling door Liebherr van de kunststof hijskabel past in de continue zoektocht naar innovaties door Hegeman. Verder zijn er bij de gekochte kranen gieklengtes mogelijk tot 75 meter.

Hegeman heeft voor het comfort van haar machinisten bovendien gekozen voor de luxere cabine-uitvoering met o.a. airconditioning. Een heel verschil met de, overigens nog prima functionerende, Liebherr torenkranen uit 1992, waar met deze aanschaf afscheid van wordt genomen.

Naast de 100-tons mobiele kraan van Kraanverhuur Nieuwegein werd ook de eigen mobiele kraan van Hegeman ingezet bij de montage in Almere. Bij de feestelijke overdracht waren namens Van der Spek, directeur Erik Lubbers en vertegenwoordigers Mehmet Likoglu en Peter van Gilst aanwezig.

Het familiebedrijf Aannemingsmaatschappij Hegeman is bijna 95 jaar geleden opgericht en heeft inmiddels de vierde generatie aan het bewind. Hegeman Holding bestaat uit de bedrijven Aannemingsmaatschappij Hegeman, Jansman Bouw en Aarts Bouw, met een vestiging in Nederland en België. Men is werkzaam in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw in heel Nederland en richt zich met name op woningbouw in de ruimste zin en utiliteitsbouw, zoals bijvoorbeeld verzorgings- en verpleegtehuizen, scholen, kantoren, complexen (met bijv. appartementen, winkels en ondergrondse parkeergarage), kerken, bedrijfshallen en fabrieken. Tevens worden in de genoemde sectoren onderhoudswerkzaamheden en renovaties uitgevoerd.

Met de aanschaf van dit grote pakket aan Liebherr torenkranen van Liebherr geeft Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. aan vertrouwen te hebben in de fabrikant Liebherr, leverancier Van der Spek Vianen in Nederland, maar zeker ook in de toekomst.

Demontage grote Liebherr topkraan in Engeland

Voor Byldis heeft Van der Spek al verscheidene Liebherr torenkranen in Engeland geleverd in de verhuur. Het eerste weekend van oktober wordt, in samenwerking met Liebherr Great Britain, weer één van die kranen weggehaald. De Liebherr 542 HC-L18/32 is bijna 2 jaar in inzet geweest.

Door verschillende omstandigheden is dit een ingewikkelde klus. De bouwplaats is een beetje ingeklemd tussen een school en de Brentford Football Club. Door de school mag er doordeweeks niet gedemonteerd worden en vanwege de toeschouwersstroom voor de Brentford FC moet de weg in het weekend vrij blijven. Of dat nog niet genoeg is loopt er langs de bouwplaats ook nog een spoorlijn, waardoor NRW (British Rail) toestemming moet geven voor het uitvoeren van diverse hijswerkzaamheden.

Naast alle logistieke en technische uitdagingen bij de demontage is afwikkeling een ook een enorme administratieve nachtmerrie geworden. Toen de kraan aangevoerd werd voor de montage behoorde Engeland nog gewoon tot de EU en was er geen vuiltje aan de lucht. Inmiddels is het Verenigd Koninkrijk door de Brexit uit de Europese Unie gestapt en moet de Liebherr torenkraan dus officieel ingevoerd worden in Europa.

Uiteindelijk is het papierwerk allemaal voor elkaar en zijn de eerste giekdelen al gedemonteerd. We hopen de kraan snel elders op het vasteland weer in actie te zien.

Weer mooi werk van onze #hoogbouwspecialisten

In Rotterdam is één van onze huurkranen bij SBB Ontwikkelen en Bouwen in Rotterdam op het werk CasaNova uitklommen.

De Liebherr Tower Cranes 280EC-H16 Litronic staat nu met een haakhoogte van 131,4 meter opgesteld. Op korte termijn wordt dan andere kraan op het werk ook uitklommen.

NIEUWE LIEBHERR 53K VOOR DE HUURVLOOT!

– Van der Spek, ook groot in kleine torenkranen –

Naast de Liebherr 34K, de torenkraan die onlangs bovenop de Zalmhoventoren in Rotterdam werd geplaatst, is er nu weer een Liebher snelmontagekraan binnengekomen in Vianen. Het betreft dit keer een nieuwe Liebherr 53K die vers uit de Liebherr fabriek in Biberach is gekomen en aan de huurvloot van Van der Spek Vianen is toegevoegd.

Op dit moment wordt de kraan gereed gemaakt voor zijn eerste inzet, zodat hij volgende week al gemonteerd kan worden. Bij de ruwbouw van de nieuwe Yunus Emre Moskee in Almelo door CN Bau uit het Duitse Herten zal de kraan zijn eerste inzet hebben. De kraan zal daar zeker tot eind volgend jaar gebruikt worden.

De Liebherr 53K heeft een maximale capaciteit van 4.200 kg en hijst bij een gieklengte van 40 meter nog 1.000 kg op de punt. De maximale haakhoogte van de kraan is precies hoog genoeg om de uiteindelijke hoogtes van de minaretten te kunnen bouwen.

Ondanks het feit dat deze kraan niet zo groot is, is dit toch weer een project waardoor Van der Spek Vianen B.V. zich met recht #hoogbouwspecialisten mag noemen.

LIEBHERR ON TOP!

Kleine Liebherr torenkraan op eenzame hoogte

Er is al veel over gesproken en geschreven; de hijsloods bij de Zalmhaventoren in Rotterdam. De hoogste woontoren van Nederland en een vrij unieke bouwmethode.

Nu het gebouw zijn voltooiing nadert stond Civiele Technieken de Boer, leverancier van de hijsloods, voor een uitdaging. Hoe komt de hijsloods weer naar beneden?

In gesprekken met Van der Spek Vianen B.V., die via hoofdaannemer BAM al betrokken was bij dit project werd de mogelijkheid van een snelmontagekraan aangedragen.

Peter van Gilst, verantwoordelijk voor verkoop en verhuur bij Van der Spek Vianen B.V., zegt hierover: “We kwamen in contact met CT de Boer en spraken over het probleem. In eerste instantie werd een klein, soort bovenloopkraantje gebruikt, maar dat duurde erg lang.

Bart Vreugdenhil van CT de Boer had het over een klein torenkraantje en ik stelde voor een snelmontagekraan te gebruiken om de hijsloods boven op het dak te ontmantelen. Wij denken natuurlijk snel in oplossingen met torenkranen en de klant was daar niet zo heel erg in thuis”.

Gaandeweg raakte CT de Boer er steeds meer van overtuigd dat dit een perfecte oplossing zou kunnen zijn en werden verdere details uitgewerkt. De capaciteit van de te gebruiken snelmontagekraan werd bekeken, en natuurlijk moest ook gecontroleerd worden wat de gewichten van de kraan en de ballast zelf waren om te zien of de hijsloods deze op het dak zou kunnen krijgen. Samen met Van der Spek Vianen B.V. werd een werkplan uitgewerkt.

Met behulp van de hijsloods wordt een Liebherr 34K snelmontagekraan uit de huurvloot van Van der Spek Vianen B.V. op het dak van de Zalmhaventoren gehesen om daar vervolgens opgesteld en uitgeklapt te worden om o.a. het dak van de hijsloods te ontmantelen. De ballast wordt op een apart frame naar boven gehesen en daar op de kraan gemonteerd. De gedemonteerde delen van het dak van de hijsloods worden dan met de kraan van de hijsloods naar beneden gebracht. De hele operatie zal ongeveer 3 tot 4 weken in beslag nemen.

Voor Liebherr is dit zo’n bijzonder project dat zij één van hun vaste fotografen naar Rotterdam stuurden om het omhoog hijsen van de Liebherr 34K vast te leggen.

Uitwerking, planning en montage van de kraan worden door Van der Spek geheel in eigen beheer uitgevoerd. Volgens Liebherr bevestigt dit project maar weer eens waarom de mensen bij Van der Spek Vianen zich met recht #hoogbouwspecialisten mogen noemen.

PERSBERICHT

De Liebherr groep draagt zijn verhuuractiviteiten van torenkranen in de regio’s Ile‑de‑France en Noord per 1 september 2021 over aan Hexagone Services S.A.S., dochteronderneming van de Nederlandse Van der Spek groep, handelaar in Liebherr torenkranen.

  • De Liebherr Groep beschikt in Frankrijk over een verhuurvloot van honderden torenkranen. Een groot deel van deze vloot bevindt zich in het gebied Ile-de-France en Noord.
  • Hexagone Services heeft zich in Frankrijk ontwikkeld tot een grote verhuurder en zal zijn activiteiten in de regio’s Ile-de-France en Noord verder uitbouwen.
  • Liebherr behoudt haar verkoopactiviteiten in Frankrijk evenals haar verhuuractiviteiten in de andere Franse regio’s.
  • Het technische steunpunt Liebherr-Grues à Tour te Fontenay-Trésigny wordt omgevormd tot het Nationaal Technisch Centrum voor Liebherr torenkranen.

Volgens Marco Guariglia, directeur verkoop bij Liebherr, heeft “Frankrijk voor Liebherr sinds het begin een bijzondere betekenis. Met deze stap zullen onze partners in de verhuur sterker worden en kan Liebherr zijn marktpositie verder uitbouwen”.

“Sinds het jaar 2000 zijn we als Hexagone in Frankrijk als verhuurder onderweg en bekend. In deze 20 jaar zijn we sterk gegroeid en we zien in deze uitbreiding van onze huurvloot een bevestiging van onze filosofie”, aldus Erik Van Audenrode, bedrijfsleider van Van der Spek België.

Christophe Zimmermann, bedrijfsleider van Liebherr-Grues à Tour SAS, ziet deze synergie tussen Liebherr en Hexagone als resultaat van een jarenlange, positieve samenwerking en ziet ook de mogelijkheid om zich verder te richten op de core business van kraanverkoop en premium service.

In deze context wordt de Liebherrafdeling in Fontenay-Trésigny uitgebouwd tot het Nationaal Technisch Centrum voor Liebherr torenkranen in Frankrijk. Van hieruit wordt de verdere ontplooiing van de activiteiten door service, scholingen en logistiek ondersteund en begeleid.

Weer een mooi stukje #hoogbouwspecialisten in actie.

In Utrecht is deze door Van der Spek Vianen B.V. geleverde Liebherr 550EC-H20 Litronic aan VolkerWessels opgebouwd op het werk Wonderwoods dat wordt gebouwd door de combinatie Boele & van Eesteren / Kondor Wessels Amsterdam

Uniek is dat de kraan uiteindelijk een vrijstaande haakhoogte krijgt van 113,8 meter. Hiervoor worden in de basis speciale torenstukken gebruikt van de Liebherr 1000-serie. Op deze bouw zullen ook nog een Liebherr 550EC-H uit de vloot van Volker Wessels en een Liebherr 630EC-H 20 Litronic uit de verhuurvloot van Van der Spek worden opgebouwd

.www.torenkraanhuren.nl

www.vanderspek.nl

Vier Liebherr torenkranen ingezet voor bouw project ZIC in Brussel

Door de #hoogbouwspecialisten van onze vestiging in Ternat(B) zijn op het project ZIN in Brussel Noord vier Liebherr torenkranen uit onze verhuurvloot opgebouwd.

Op het project worden twee normale- en twee topper Liebherr torenkranen ingezet voor de bouw door de combinatie BPC-CFE en Van Laere NV. De eerst torenkraan die is geplaatst is een nieuwe Liebherr 370 EV-B12 Fibre. Deze kraan is geplaatst op de overgebleven liftschacht van het vormalige WTC 1 gebouw.

Direct daarna is ook een Liebherr topper 357 HC-L 18/32 Litronic opgebouwd. Deze kraan bereik uiteindelijk een haakhoogte van 130 meter als hij uitgeklommen zal zijn door onze #hoogbouwspecialisten

www.torenkraanhuren.nl

VAN DER SPEK IN THE SCIENCE

De #hoogbouwspecialisten van Van der Spek Vianen B.V. zijn vooral bekend van verhuur en verkoop van Liebherr torenkranen op (grote) bouwprojecten in binnen- en buitenland. Af en toe worden ook torenkranen en -delen gebruikt voor bijzondere toepassingen. Zo heeft Van der Spek in Duitsland begin 2018 een opstelling met torenkraandelen opgebouwd voor een onderzoeksinstelling. Voor de geïnteresseerden hebben we de klant gevraagd om een kleine uitleg van deze bijzondere inzet.

In het Institute for Energy and Climate Research – Troposphere Sub-Institute in Onderzoekscentrum Jülich, onderzoekt men de chemische en fysische processen die plaatsvinden in de atmosfeer en die verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van schadelijke gassen (bijv. stikstofoxiden en koolwaterstoffen) in de atmosfeer en weer worden verwijderd. In de overgrote meerderheid van de gevallen gebeurt dit door chemische reacties die plaatsvinden in de lucht en uiteindelijk de vaak in water onoplosbare verontreinigende stoffen omzetten in wateroplosbare verbindingen, waardoor ze door regen uit de atmosfeer kunnen worden gespoeld. Eén van de instrumenten die daarvoor gebruikt worden is een grote openluchtkamer genaamd SAPPHIRE, die je kunt zien op de bijgevoegde foto.

Deze kamer bestaat in wezen uit een zeer dunwandige teflonfilm en kan worden blootgesteld aan zonlicht, dat de chemische processen in de ingesloten lucht aandrijft. Met verschillende meetinstrumenten die op de kamer zijn aangesloten kunnen de onderzoekers deze processen volgen en daar iets van leren over afbraak van schadelijke gassen. In het JULIAC-project wordt de kamer gevuld met lucht, die aangezogen wordt op een hoogte van 50 meter (daarmee is men voldoende ver verwijderd van lokale emissies op de grond, bijvoorbeeld van een passerende auto). De hiervoor benodigde leiding, een rvs-buis met een diameter van 10 cm, wordt aan de kraantoren bevestigd (zie 2e foto).

In 2019 zijn met deze structuur gedurende 4 weken meetcampagnes uitgevoerd in de lente, zomer, herfst en winter en werden interessante resultaten verkregen. Daarom wordt de inlaatleiding (en daarmee de kraantoren) in de toekomst gebruikt voor verder onderzoek.