Hyundai passeert Toyota in Europa

doorVan der Spek

Hyundai passeert Toyota in Europa

Datum: 29-nov-10

Alweer goed nieuws voor Hyundai. De Hyundai Motor Group geldt als grootste Aziatische fabrikant in Europa. Daarmee stoot het voor het eerst Toyota van de troon.

In de eerste tien maanden steeg de verkoop van de Hyundai Motor Group in Europa met vier procent tot 521.369 exemplaren. Onder dat concern vallen de merken Hyundai en Kia. Het nieuws werd gemeld door de European Automobile Manufacturers’ Association. Toyota wordt met die resultaten van de troon gestoten. Daar werden 511.754 auto’s verkocht; zeventien procent minder dan in dezelfde periode van het vorige jaar.

“Hyundai en Kia profiteren zonder twijfel van de terugroepacties van Toyota,” aldus een marktanalist bij Yong Yang Securities in Seoel tegen persbureau Bloomberg. “Ook hebben de Koreaanse merken meer modellen geïntroduceerd.” Op het moment worden in Europa met name goede zaken gedaan met de iX35, i30 en Cee’d. Ook in Amerika heeft Hyundai Motor marktaandeel afgesnoept van Europa.

Over het gehele jaar neemt de automarkt in Europa met vijf procent af tot 11,6 miljoen exemplaren. Hyundai en Kia komen dit jaar uit op een marktaandeel van 4,5 procent; dat is 0,4 procent meer dan vorig jaar. Toyota daalt naar verwachting naar 4,4 procent tegen vijf procent ten opzichte van 2010.

De verwachting is dat de voorsprong van de Koreanen zich volgend jaar uitbouwt, omdat er meer modellen op de markt komen die specifiek voor de Europese markt zijn ontwikkeld. Het wereldwijde marktaandeel van Kia en Hyundai klimt intussen richting de acht procent. Volgens de analisten gaat het Koreaanse concern daar volgend jaar overheen.
Van der Spek, Bouwmachines

Over de auteur

Van der Spek administrator

Van der Spek Vianen B.V. is partner in verkoop, verhuur en service van betonpompen, grondverzet-, wegenbouw-, hoogbouw-, recycling- en overslagmachines.